D.I.C. Veritas

е-Veritas, 21.09.2022, ЖС Осијек – главни претрес против опт. Ђокице Петровића и др.

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказано рочиште за главни претрес у кривичном предмету против опт. Ђокице Петровића (1962) и Синише Камберовића (1967) због ратног злочина против ратних заробљеника.

ЖДО у Осијеку оптужницом од 11. новембра 2017. године терети их да су 19. и 20. новембра 1991. године у Вуковару, Трпињи, Борову селу и Даљу, те у Богојеву и Сремској Митровици на подручју Републике Србије, након што су удружене снаге ЈНА, ТО и добровољаца из Србије заузеле Вуковар, а цивили и припадници ХВ-а и МУП-а који су били у склоништима у фабрици “Борово”, у зградама „Борово комерца“ и „Нове обућаре“ предали се снагама ЈНА, првоопт. као комадант батаљона војне полиције 12. Новосадског корпуса ЈНА, а другоопт. као командир прве чете тога батаљона војне полиције, иако су били задужени за обезбјеђење простора у којем су били заробљени хрватски војници и цивили, те за обезбјеђење транспорта заробљеника до логора на подурчју Републике Србије, а цивила до подручја Републике Србије, иако су знали да припадници српских јединица улазе у круг склоништа “Борово комерца” и “Нове обућаре” како би издвајали заробљене хрватске војнике и цивиле, те да ће све издвојене особе из транспорта бити злостављане или убијене, нису обезбједили колону заробљеника, војника и цивила, која се по њиховој наредби кретала градом пјешице, а у возилима све до логора на подручју Републике Србије, због чега су такве незаконите радње настављене током цијелог транспорта заробљеника до логора на подручју Републике Србије.

Уједно их се терети да нису подузели нужне мјере и активности да се починиоци злостављања заробљених војника и цивила казне.

Пошто се оптужени налазе на подручју Републике Србије и тренутно нису доступни државним органима РХ, суди им се у одсуству.
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.