D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.10.2022, УЗ ГОДИШЊИЦУ СТРАДАЊА СРБА У ГОСПИЋУ У ЈЕСЕН 1991.

Из интервјуа Милана Левара објављеног у “Новом листу”, 08. и 09.октобра 1997. године.

МИЛАН ЛЕВАР је рођен 1954. године у Госпићу, 1991. био је командир диверзантско-извиђачке јединице ХВ у Госпићу.

“… Знате, морам вам нешто рећи: једном се догодило масовно убојство Хрвата, ноћу у првој половици листопада ‘91 године. Но, не на црти раздвајања, већ у дубини на територију који смо ми контролирали. По казивањима људи, четници тамо нису могли доћи и убити те Хрвате, којих је било седморо. Након тога – закључите сада сами – услиједио је покољ над Србима. Истрага о томе злочину напрасно је прекинута…

Углавном, одмазда је услиједила, и то велика, страдали су недужни цивили у Госпићу. У тим хрватским ескадронима смрти нису били само волонтери, рећи ћу само да су људи овдје мијењали имена, убијали себе, да би се заштитили и некима доказали. Онда можете претпоставити и то да су се морали доказивати убојствима недужних и беспомоћних цивила. Рећи ћу вам да су овдје гинули и Хрвати, али не сваки пут како се мисли, од српских граната. Све зло што су Госпићани радили, радили су под притиском, под силом. Све зло у Госпићу је дошло са стране, ни Норац ни Орешковић нису одавде, из Госпића…

Осим Срба, потпуно је јасно да су убијани и Хрвати. Знате ли имена убојица и жртава, је ли Вам познато на који су начин убијани?

- Све се јако добро зна. Имена и презимена апсолутно су позната. Особно знам готово све појединости о убојствима свих цивила, не само Срба, већ и наших људи Хрвата. Ја све знам, дословно све. Кад год хоћу, могу с тим изаћи у јавност.

Па што то онда не учините, због страха, можда?

- Ма какви, ствар је у томе да не видим јавног одвјетника који би био спреман то процесуирати.

Да такав постоји, одмах бих кренуо са свједоцима. Обзиром да немам повјерења у правну државу, засад то не могу учинити. Ноторна је чињеница да правна држава већ пуних седам година спава…

Јесте ли можда и сами били свједоком каквог убојства, или само причате на темељу туђих казивања?

- Био сам свједок, на моје очи удављен је један човјек.

Гдје се то догодило, тко је убојица?

- То се догодило у просторијама Тихомира Орешковића. То није било једино убојство којему сам присуствовао. Таквим поступцима, убијањима људи у присуству свједока, Орешковић је за себе везао и оне људе који испочетка нису били за њега. Сада морају шутјети јер се боје.

Кога сте још упознали са својим сазнањима о страшним ликвидацијама?

- Не знам кога све нисам. Хрватски генерали, примјерице, исто све знају. Хрватске државне службе такођер све знају.

Јесу ли штогод подузели?

- Ништа, све заједно су игнорирали…

Је ли Вам познато гдје су покопани убијени цивили?

- Има више гробница. Неке су закопавали булдожерима, неке су пак бацали у септичке јаме. Међу тим врлим Хрватима, како се то они воле називати, било је и неких који су дошли из Хаитија. Рецимо ту имамо и Зомбије: данас сликате гробницу у којој су закопали људе, а сутра те гробнице више нема, једноставно су људи нестали…

Занимљив је слушај убојства Србина Николе Иванишевица, којег је, према ријечима свједока, привео, а потом и убио један високи дјелатник Војне полиције из Ријеке. Колико о том случају?

… Да ствар буде још гора, тај је човјек, премда Србин, носио униформу хрватског полицајца, у њој је и ухићен испред болнице у Госпићу, а највјероватније је, нажалост, и убијен. Када су га ухватили, Иванишевић је преко неких својих колега успио поручити свом заповједнику Ивану Дасовићу да је он ухићен од стране хрватске војне полције, па нека интервенира за њега..

Је ли Дасовић то учинио?

- Није, одбио је то, и њему је позната судбина Николе Иванишевића, као и Жељку Болфу, тадашњем начелнику полицијске постаје у Госпићу…”

 

Милан Левар је погинуо 28.08.2000. године у својој механичарској радњи у својој кући од постављене експлозивне направе. За убицама се још трага.

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.