D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.10.2022, Жупанијски суд у Осијеку – главни претрес у кривичном предмету за ратни злочин у Товарнику

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказано рочиште у кривичном предмету против оптужених Милоша Станимировића, Душана Ступара, Стевана Срдића и Жељка Крњајића због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво оптужницом од 1. фебруара 2001. године оптужило је 21 лице, 15 у одсуству и 6 у присуству, међу којима и поменуте оптуженике, због ратног злочина против цивилног становништва, а на терет им се ставља да су, након што је мјесто Товарник окупирано од стране тзв. ЈНА, придружених српских паравојних јединица и екстремних особа, продруживши се окупационим снагама, у циљу да тај простор учине етнички чистим и да онемогуће даљњи живот хрватском другом несрпском становништву – цивилно становништво, Хрвате и несрпске националности, расељавали, убијали, физички злостављали и присвајали или уништавали њихову имовину, којом приликом је убијено 46 познатих и 6 непознатих особа.

Против осталих оптуженика поступак се водио и завршио пред Жупанијским судом у Вуковару, док је против Милоша Станимировића, Душана Ступара, Стевана Срдића и Жељка Крњајића, темељем измјена Закона о примјени Статута МКСЈ, предмет уступљен ЖС у Осијеку као стварно и мјесно надлежном.

Пошто су оптужени недоступни хрватским органима кривичног гоњења, суди им се у одсуству.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.