D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.10.2022, Županijski sud u Osijeku – glavni pretres u krivičnom predmetu za ratni zločin u Tovarniku

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište u krivičnom predmetu protiv optuženih Miloša Stanimirovića, Dušana Stupara, Stevana Srdića i Željka Krnjajića zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo optužnicom od 1. februara 2001. godine optužilo  je 21 lice, 15 u odsustvu i 6 u prisustvu, među kojima i pomenute optuženike, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a na teret im se stavlja da su, nakon što je mjesto Tovarnik okupirano od strane tzv. JNA, pridruženih srpskih paravojnih jedinica i ekstremnih osoba, prodruživši se okupacionim snagama, u cilju da taj prostor učine etnički čistim i da onemoguće daljnji život hrvatskom drugom nesrpskom stanovništvu – civilno stanovništvo, Hrvate i nesrpske nacionalnosti, raseljavali, ubijali, fizički zlostavljali i prisvajali ili uništavali njihovu imovinu, kojom prilikom je ubijeno 46 poznatih i 6 nepoznatih osoba.

Protiv ostalih optuženika postupak se vodio i završio pred Županijskim sudom u Vukovaru, dok je protiv Miloša Stanimirovića, Dušana Stupara, Stevana Srdića i Željka Krnjajića, temeljem izmjena Zakona o primjeni StatutaMKSJ, predmet ustupljen ŽS u Osijeku kao stvarno i mjesno nadležnom.

Pošto su optuženi nedostupni hrvatskim organima krivičnog gonjenja, sudi im se u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.