D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.08.2023, Саопштење поводом процесуирања два Србина због објављивања садржаја на друштвеним мрежама

Јуче су скоро сви медији у региону пренели два саопштења са сајта Шибенско-книнске полиције о криминалистичком истраживању над две особе због кривичног дела и прекршаја почињених преко друштвених мрежа.

За 44-годишњака наводи се да је  утврђено како је на друштвеним мрежама, из мржње објављивао садржаје који вређају националне осећаје грађана РХ (фотографије и музички садржај) чиме је починио  прекршај из чл. 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира, због чега му је Прекршајно одељење Општинског суда у Шибенику изрекло новчану казну од 1.000 евра.

За 63-годишњака се наводи како је,  као припадник музичке групе, изводио песме које су настале током 1995. чији су текстови РХ извргнули руглу, презиру и јавном омаловажавању,  те да је приликом наступања и извођења песама  носио одређене симболе и одевне предмете који приказују припадност непостојећој “територијалној творевини”, а што је јавно објављено на друштвеним мрежама, чиме је починио и кривично дело  “повреда угледа РХ” и прекршај из чл. 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

Иако се не наводе ни имена ни национална припадност осумњичених, из описа њихових инкриминација лако се да закључити да су у питању особе српске националности. Веритас је дошао до њихових имена: први се зове Д.О. из Мушковаца код Обровца а други је Р.Л из Плавна код Книна (на молбу породица објављујемо само њихове иницијале). Обојица се баве музиком и певањем, годинама са истим репертоаром наступају широм региона, укључујући и Хрватску, обојица имају и хрватско и српско држављанство и обојица су ухапшени када су се из Хрватске враћали у Србију, гдје такође бораве и они и чланови њихових породица. Њихови, рођаци, пријатељи и познаваоци јединствени су у тврдњи да ни њихове песме ни стил одевања нису никога могли ружити и вређати.

Млађи се након што му је изречена казна вратио у Билишане, а старији је у понедељак приведен општинском државном тужиоцу у Шибенику, који је против њега после саслушања  одбацио кривичну пријаву због крив. дела, док му је Прекршајно одељење Општинског суда у Шибенику синоћ изрекло казну од 15 дана затвора.

Хрватска је у мају ове године изменила Закон о прекршајима против јавног реда и мира, тако што је  новчане казне вишеструко повећала (уместо дотадашње од 20 до 150 евра, на 700 до четири хиљаде евра) за деведесетак прекршаја за које је могуће изрећи и затворску казну. Иако је опис инкриминације прекршаја из члана 5. (ремећење јавног реда и мира на јавном месту „извођењем, репродуковањем песама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа”) остао исти, иако се у том опису не спомињу никакви појединачни симболи, ипак су хрватски медији наглашавали, а остали у регији некритички преузимали, да се драстично повећава казна само за истицање усташких симбола, посебно усташког поздрава „За дом спремни”.

У провођењу тог закона хрватска полиција је, уз сузе једног полицајца, спречила групу “црнокошуљаша”  да приликом овогодишње прославе “Олује”, у униформама са ознакама “ЗДС”, марширају кроз Книн, али су тај поздрав книнским улицама извикивали неки други Хрвати, за које нема информација да су кажњени по измењеном закону, чија строгоћа се и даље “тренира” над припадницима српске мањине како би била још мања.

Сада је очито да је та манипулација са изменама закона о прекршајима с наводном намером спречавања употребе усташких симбола била намењена свету у години у којој Хрватска председава Међународним савезом за сећање на Холокауст (?!).

 

У Београду и Бања Луци, 22.08.2023.

П Р Е Д С Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.