D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.10.2022, УЗ ГОДИШЊИЦУ СТРАДАЊА СРБА У ГОСПИЋУ У ЈЕСЕН 1991. [2]

Одломци из писма Ивана Дасовића, тадашњег шефа госпићке полиције, објављеног у “Ферал Трибjуну”, априла 2000. и “Вечерњем листу”, 15.09.2000.

“… Кад је у просинцу 1991. у Госпићу покренута истрага под водством Смиљана Рељића, у уреду Јосипа Манолића, шефа Уреда за заштиту уставног поретка, нашли су се тадашњи шеф го- спићке полиције Иван Дасовић, те шеф тамошњег СЗУП-а Мирко Касумовић. Дасовић је Манолићу у власторучно написаној изјави описао дио ликвидација:

‘Дана 16. 10. 1991. године око 20.30 сати у Оперативном штабу одржан је састанак на коме је било присутно више особа. То су били Орешковић Тихомир, Дасовић Иван, Рукавина Иван (помоћник начелника), Касумовић Мирко (начелник Центра СЗУП-а), Премуж Јуре, Крешо (болничар), Марковић Ивица (управитељ затвора), Болф Жељко, Норац Мирко (командант бригаде) и још једна особа. Норац је саопћио присутнима да треба извршити задатак и ликвидирати групу Срба, и тко није способан да се одмах изјасни. Пошто је речено да се треба изјаснити господин Рукавина је питао господина Орешковића што то значи а тада су се већ сви подигли и чекали одлазак на мјесто које нитко није знао. Кренуло се са више возила а колону је мислим водио Крешо. Доласком у шуму изашли су сви из возила и чекали око 5-10 минута када је дошао војни пинцгауер. Из истога су војници искрцавали особе којих је било измебу 10-15. Тада је наређено да сви пуцају по тим особама…

Приликом пуцњаве ја сам опалио 2 метка у близини групе од које сам био удаљен 7-10 метара, а остале метке избацио из оквира у траву и блато покрај пута гдје смо били. Нисам уопће гађао у људе, већ према земљи будући је било неорганизирано, али Норац је викао: Пуцај, пуцај, тко то још није пуцао’.”

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.