D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.10.2022, UZ GODIŠNJICU STRADANJA SRBA U GOSPIĆU U JESEN 1991. [2]

Odlomci iz pisma  Ivana Dasovića, tadašnjeg šefa gospićke policije, objavljenog  u “Feral Tribunu”,  aprila 2000. i “Večernjem listu”, 15.09.2000.

“… Kad je u prosincu 1991. u Gospiću pokrenuta istraga pod vodstvom Smiljana Reljića, u uredu Josipa Manolića, šefa Ureda za zaštitu ustavnog poretka, našli su se tadašnji šef gospićke policije Ivan Dasović, te šef tamošnjeg SZUP-a Mirko Kasumović. Dasović je Manoliću u vlastoručno napisanoj izjavi opisao dio likvidacija:

‘Dana 16. 10. 1991. godine oko 20.30 sati u Operativnom štabu održan je sastanak na kome je bilo prisutno više osoba. To su bili Orešković Tihomir, Dasović Ivan, Rukavina Ivan (pomoćnik načelnika), Kasumović Mirko (načelnik Centra SZUP-a), Premuž Jure, Krešo (bolničar), Marković Ivica (upravitelj zatvora), Bolf Željko, Norac Mirko (komandant brigade) i još jedna osoba. Norac je saopćio prisutnima da treba izvršiti zadatak i likvidirati grupu Srba, i tko nije sposoban da se odmah izjasni. Pošto je rečeno da se treba izjasniti gospodin Rukavina je pitao gospodina Oreškovića što to znači a tada su se već svi podigli i čekali odlazak na mjesto koje nitko nije znao. Krenulo se sa više vozila a kolonu je mislim vodio Krešo. Dolaskom u šumu izašli su svi iz vozila i čekali oko 5-10 minuta kada je došao vojni pincgauer. Iz istoga su vojnici iskrcavali osobe kojih je bilo izmebu 10-15. Tada je naređeno da svi pucaju po tim osobama…

Prilikom pucnjave ja sam opalio 2 metka u blizini grupe od koje sam bio udaljen 7-10 metara, a ostale metke izbacio iz okvira u travu i blato pokraj puta gdje smo bili. Nisam uopće gađao u ljude, već prema zemlji budući je bilo neorganizirano, ali Norac je vikao: Pucaj, pucaj, tko to još nije pucao’.”

 

Veritas.info

 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.