D.I.C. Veritas

е-Veritas, 22.11.2022, Жупанијски суд у Осијеку: заказано рочиште за оптужно вијеће против официра ЈНА због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказано рочиште за оптужно вијеће против официра ЈНА, Чеде Штрпца, због ратног злочина против цивилног становништва.

Оптужницом Жупанијског државног отвјетништва у Осијеку од 27. децембра 1995. оптужени се терети да је у времену између 17. маја и 12 октобра 1995. године, у окупираној Тењи, као комадант српске паравојне јединицее тзв. 43. бригаде Војске Српске Крајине, која је након оружаног напада Србије и тзв. ЈНА на Републику Хрватску заједно са другим српским паравојним јединицама окупирала дијелове источне Славоније, у више наврата наредио да се с окупираног подручја из различитог оружја и без икакве војне потребе пуца на град Осијек и друга неокупирана насеља иза линија раздвајања с Хрватском војском, што је било противно одредбама члана 51. и члана 52. Допунског протокола уз женевске конвенције од 12. августа 1949. године о заштити жртава међународних оружаних сукоба (Протокол И).

Пошто је оптужени недоступан хрватским органима гоњења, поступак му се води у одсуству.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.