D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.08.2022, САОПШТЕЊЕ поводом хапшења Србина из Книна за објаве на фејсбуку

Прије неколико дана скоро сви медији у Хрватској су објавили као ударну вијест да је у  полицијској станици  Книн довршено криминалистичко истраживање над 55-годишњаком осумњиченим за почињење прекршаја из Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

“Проведеним криминалистичким истраживањем утврђено је како је осумњичени 55-годишњак, који пребива на подручју САД-а, током августа 2019. и током јула 2021. године на свом отвореном профилу на друштвеним мрежама, из мржње објављивао садржаје који вријеђају националне осјећаје грађана Републике Хрватске чиме је починио наведени прекршај. Уз Оптужни приједлог је приведен на Прекршајни одјел Опћинског суда у Шибенику гдје му је Рјешењем одређено задржавање у затвору у трајању од 15 дана.”

Ниједан медиј није објавио ни име осумњиченог ни опис инкриминираног прекршаја.

Данас су се Веритас-у из Чикага јавили рођаци и пријатељи окривљеног и открили нам његов идентитет и инкриминацију.

“Окривљени се зове Србољуб Попратњак.  Његов кримен је што је  објавио слику Драже Мхаиловића, и то ону из магазина ‘Тајм', из чега би се могло закључити да су им и ‘Американци  повредили национална осјећања’.

А друга слика је из четничког Дома из Индијане, близу Чикага. Та четничка организација и  четнички Дом су овдје легални, штавише америчка влада их сматра за савезнике из Другог св. рата. У позадини те слике је Дражин портрет на зиду. Успут, човјек се зове и СРБОЉУБ, па би и његово  име исто могло да  ‘вријеђа националан осјећања Хрвата’. На Фацебооку није ни директно ни и индиректно  спомињао и вређао Хрвате, ни једном реченицом, што се може видјети и из његовог профила, којег вам достављамо у прилогу.”

У том е-маил-у се наводи и ово: “Овдје у Чикагу се и бивша предсједница Хрватске Колинда сликала испод Павелићеве слике – то не вређа национална осјећања Срба, Јевреја и Рома? И не само она већ и бројни хрватски министри, па и премијери приликом посјете Америци!!!!” Наводи се и да је породица Попратњак сваке године из Америке одлазила у родни крај и да до сада никада нису имали порблема. “Што значи да Срби из Крајине, када одлазе тамо, увјек могу да очекују слична изненађења”.

Јавило нам се и неколико Срба повратника са книнског подручја, одакле је и сад већ осуђени Попратњак. Од њих смо дознали да је пресуду донијела суткиња Прекршајног суда у Шибенику Мирјана Беламарић, на изненађење и книнских полицајаца, који су га хапсили и “криминалистички истраживали”.

Иста суткиња је и током 2017. године за исти прекршај осудила и Србина Младена Лошића (1976), родом из Оћестова код Книна, који је из Србије, гдје живи као избјеглица од августа  1995, дошао да обиђе родни крај. Његов “гријех” је био “што је на свом отвореном профилу на друшвеној мрежи Фацебоок јавно објавио три фотографије којима је могао приступити било ко и било који члан друштвене мреже Фацебоок, и то: фотографија на којој се окривљени налази са још око 30-40 особа са заставом четничког Равногорског покрета, фотографија на којој се налази четнички војвода поп Ђујић и фотографија на којој се налази српски кошаркаш Радуљица са четничком шубаром на глави на којој је обиљежје тзв ‘кокарда’ на којој се налази ћирилични натпис ‘Врати се војводо на Динару поново'”, за који је добио 16 дана затвора.

Неупућени у збивања у Хрватској, на основу поменутих пресуда могли би извући закључак да се хрватско друштво жестоко обрачунава са свим покушајима релативизације и ревитализације неких тоталитаристичких режима и система из прошлих времена, посебно Другог свјетског рата. Упућенији знају да то није тако.

Управо у Хрватској у посљедњих неколико година поново ескалира рехабилитација усташтва: скоро  годину дана  у Јасеновцу је била постављена спомен-плоча хосовцима са усташким поздравом “За дом спремни”; исти поздрав,  често праћен  и усташком иконографијом, редовно се чује на спортским теренима, концертима, прославама и протестима;  снимају се “документарци” који фалсификују историјске чињенице; рехабилитују се осуђени злочинци из времена НДХ-а;  друштвене мреже су преплављене фотографијама Павелића и осталих усташких злочинаца, у Србољубовом родном Книну десетак дана прије његовог хапшења марширали су “црнокошуљаши” у присуству цијелог државног руководства…

Да ли је неко хапшен и  одговарао за таква (не)дјела? Ако и јесте, колико нам је познато, нико није добио затворску казну. Изгледа да је хрватска власт преко случајева “Попратњак” и “Лошић” нашла ефикасан начин  заштите од евентуалног повратка млађих генерација крајишких Срба на прадједовска огњишта.

Београд и Бања Лука, 23.08.2022.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.