D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.09.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 23. септембар

1991.

- Настављени су жестоки окршаји око Карловца и широм Хрватске. Реаговало је и ратно војно ваздухопловство ЈНА у околини Госпића, Карлобага и Велике Горице.

- Амбасадор СФРЈ у Паризу Божидар Гагро, поднио је оставку на тај положај, најавивши да ће свој даљи дипломатски аганжман обављати у интересу његове државе Хрватске.

 

1992.

- Копресједници Мировне конференције о Југославији Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен сусрели су се у Атини са грчким премијером Константином Мицотакисом.

- Патријарх српски господин Павле и кардинал загребачки Фрањо Кухарић упутили су из Женеве заједничку поруку у којој апелују да се одмах и безусловно обуставе сва непријатељства на просторима бивше Југославије.

 

1993.

- Поводом извјештаја генералног секретара УН Бутроса Галија СБ УН од 20. септембра, у коме је предложено продужење мандата УНПРОФОР-а, Заступнички дом Сабора РХ је усвојио закључак у коме је речено да се „под садашњим увјетима и без битнијих промјена у могућој резолуцији Вијећа сигурности УН не прихваћа продужење мандата УНПРОФОР-у, за Хрватску, те тражи да се његове јединице повуку из РХ до 30. новембра ове године“.

- Поводом заоштравања ситуације у Хрватској и опасности обнављања ратних сукоба са Србима из Крајине, амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио извјештај из Загреба у коме је наведен низ података о томе да хрватска влада убрзано купује и увози оружје, упркос ембаргу СБ УН.

 

1994.

- Главни одбор СДС Крајине, на челу с Миланом Бабићем, министром спољних послова РСК, оптужио је Милана Мартића, предсједника РСК да је преузео искључиву контролу над ресорима одбране и унутрашњих послова, „да паралише рад правосудних органа, као и да сваки покушај успостављања правне државе, покушава да помоћу својих савјетника у Београду и Книну формира паралелну владу, што представља опструкцију и отежава функционисање државних органа“. Истовремено ГО СДС Крајине је замјерио Бранку Војници члану Српске радикалне странке и предсјендику Скупштине РСК да „форсира неодмјрено везивање за трентно нереалну политику РСК и РС.

- У Сабору Хрватске вођена расправа о статусу УНПРОФОР-а. У расправи су доминирали критички ставови према извјештају генералног секретара УН Бутроса Галија, који је тражио од СБ УН да мировним снагама у Хрватској продужи мандат за нових шест мјесеци. Потпредсједник Сабора Владимир Шекс назвао је Бутроса Галија Понтијем Пилатом, рекавши да „РХ може прихватити само такав мандат УНПРОФОР-а, у којем ће се одмах осигурати власт РХ у ружичастим зонама“, као и да сваки разговор о ублажавању санкција против СРЈ мора бити уско везан с рјешавањем ових проблема у Хрватској.

 

1995.

- У Давору на Сави обављена је размјена ратних заробљеника између Војске РС и Хрватске војске.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.