D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.11.2022, Saopštenje i upozorenje o još jednom beogradskom prevarantu

U zadnjih nedelju dana na području Beograda operiše prevarant koji se predstavlja kao “Dragan, zaposlenik Razvojnog fonda Srbije”. Na meti su mu izbeglice iz Hrvatske i BiH, koji na području Beograda imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

“Modus operandi” je sledeći: telefonom nazove neku NVO koja se bavi pitanjima izbeglica, predstavi se kao “Dragan” iz Razvojnog fonda Srbije i traži kontakt nekog izbeglice koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području Beoograda kako bi mu pomogao da kratkim putem i brzo, bez konkursa, dobije donaciju iz fondova EU, koja je ostala neraspodeljena posle sprovedenog konkursa.

Kad dobije traženi kontakt, “Dragan” odmah poziva vlasnika poljoprivrednog gazdinstva i nakon predstavljanja nudi mu neraspodeljenu donaciju u tri varijante: prva u iznosu od 5.000 evra, za koju se ne plaća nikakva taksa, druga u iznosu od 10.000 evra za koju se plaća taksa u iznosu od 180 evra i treća u iznosu od 15.000 evra za koju se plaća taksa u uznosu od 280 evra. Nekoliko dana posle predaje papira o registrovanom gazinstvu i uplaćene takse u dinarskoj protuvrednosti klijent će biti pozvan da potpiše ugovar a pare će drugi dan po potpisu ugovora biti uplaćene na njegov devizni račun.

Priči prevaranta “Dragana” naseo je izbeglica iz Hrvatske Đ.M., koji nam je i ispričao sve detalje o prevarantovom “modusu oprandi”. Nakon telefonskog razgovora sa “Draganom”, Đ.M. se opredelio za najveći iznos donacije i za dva sata na ulici ispred Doma omladine u Beogradu predao je “Draganu” kovertu sa 32.000 dinara i kopiju registracije svoje firme, ne sumnjajući u “Draganove” dobre namere, između ostalog i zbog toga što je sa “Draganom” stupio u kontakt preko “Veritasa” i što mu je u telefonsko razgovoru rekao da će ga sačekati ispred svoje kancelarije u Makedonskoj 22, kako ne bi tražio parkiralište za automobil sa kojim je iz predgrađa došao u Beograd da preda pare i papire za firmu “dobročinitelju”.

Nakon dva dana “Dragan” se Đ.M. javio ali sa drugog broja telefona i ispričao mu da je njegov predmet u radu i pitao ga da li ima kontakt još nekog izbeglice sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom jer im je u fondu ostala još jedna neraspodeljena donacija. Đ.M. je tek tada posumnjao da se radi o prevarantu pa mu i nije dao kontakt potencijalne nove žrtve.

“Dragan” ga je nazvao i drugi dan i pozvao ga da u ponedeljak u 13 sati dođe u njegovu kancelariju u Makedonskoj 22 radi potpisivanja ugovora, a u utorak da će mu biti prebačene pare od donacije, što mu je malo povratilo nadu da možda i nije “Dragan” prevarant.

U ponedeljak je zvao “Dragana” na oba broja mobilnih sa kojih ga je ranije zvao kako bi potvrdio dolazak na potpisivanje ugovora, ali je “korisnik bio nedostupan”. Potražio je i adresu i kontakte Razvojnog fonda Srbije i ustanovio da se njihovo sedište nalazi u Knez Mihailovoj broj 14. Pozivao je i njihove javno dostupne telefone na koje se niko nije javljao.

Đ.M. je svestan da je postao žrtva prevare ali i svoje pohlepe, te nas zamolio da na pogodan način upozorimo javnost na ovog perfidnog prevaranta kako još neko ne bi naseo na prevarantovu priču, što i činimo ovim putem.

Prema opisu Đ.M., prevarant “Dragan” star je između 45-50 godina, krezub je, ima kratku sedu bradu i kratku sedu kosu, napred malo proćelav. Telefoni sa kojih je prevarant “Dragan” kontaktirao su: 065- 4807-994 i 065-4471-980.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.