D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23. 12. 2022, Суђење за убиство цивила на Петровачкој цести почиње 26. децембра

Суђење четворици официра-пилота Хрватског ратног ваздухопловства за ратни злочин против цивила на Петровачкој цести почињен у “Олуји “1995. године, почиње у понедјељак, 26. децембра, најављено је у Вишем суду у Београду.

Суђење је заказано за 14.30 часова пред Посебним одјељењем за ратне злочине.

Припремно рочиште у поступку против четворице хрватских официра оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, усмртивши десет цивила, међу којима је било и четворо дјеце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за овај злочин терети бригадира Хрватске војске пилота авијације у пензији Владимира Микца, који је у то вријеме био командант војне авио-базе у Пули; пилота Зденка Радуља, ратног команданта авио-базе Плесо код Загреба; пуковника Жељка Јеленића, који је у вријеме кад је злочин почињен био командир 22. ескадриле ловачких авиона у Пули, као и пуковника Данијела Боровића, ратног команданта 21. ескадриле ловачке авијације на аеродрому Плесо код Загреба.

У бомбардовању хрватске авијације 7. августа 1995. код Бравског (Јањиле), мјеста које се налази између Петровца и Кључа, у избјегличкој колони погинуло је 10 цивила, међу њима четворо дјеце, двадесетогодишња трудница и осамдесеттрогодишња жена, а неколико десетина људи је теже и лакше рањено.

Избјегличка колона кренула је из сјеверне Далмације и Лике и у Мартинброду преко Уне прешла у Републику Српску.

(Извори: Виши суд у Београду, агеницје)
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.