D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.04.2024, Saopštenje povodom hapšenja Srbina Čedomira Vukadina u Županijskom sudu u Splitu

Juče je hrvatska policija u zgradi Županijskog suda u Splitu uhapsila Srbina Čedomira Vukadina (65) rodom iz sela Vrbnika kraj Knina na osnovu policijske krivične prijave zbog navodno počinjenog krivičnog djela ratnog zločina u toku devedesetih i to za vrijeme dok mu se održavalo suđenje na tom sudu takođe zbog krivičnog djela ratnog zločina iz istog perioda po ranijoj optužbi, u kom predmetu se branio sa slobode.

Po Veritasovim saznanjima hapšenje se desilo prije objave očekivane oslobađajuće presude za krivično djelo za koje mu se sudilo po optužnici Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Splitu iz  2015. godine.

Prema saopštenju PU šibensko-kninske osumnjičeni 76-godišnjak i 65-godišnjak (Čedomir Vukadin) terete se da su u razdoblju od januara do decembra 1993. godine, u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljona 75. motorizovane brigade vojske RSK počinili ukupno 28  krivičnih djela „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ na štetu hrvatskog civilnog stanovništva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičeni u navedenom vremenskom razdoblju, imali stvarnu i realnu ulogu u komandovanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica s kojima su komandovali i koje su im bile podređene u jedinici, a koje su “okupirale i zaposjele prostor i mjesta Općine Promina s pripadajućim naseljima”. Utvrđeno je kako su osumnjičeni s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskog civilnog stanovništva, te su bili upoznati s činjenicom da se tokom napadnih i drugih borbenih djelovanja njima podređenih postrojbi na tom području, civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti muči, protuzakonito zatvara, te da su ubijene 24 osobe, starosti od 43 – 87 godina. Takođe je utvrđeno da su u istom vremenskom razdoblju pripadnici navedene postrojbe, silovali dvije ženske osobe a pokušali silovati jednu žensku osobu, navodi se u krivičnoj prijavi.

Nakon hapšenja, osumnjičeni Vukadin je, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv obojice je krivična prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, koje je prema saznanjima Veritasa, protiv obojice osumnjičenih otvorilo istragu, dok je sudija istrage Županijskog suda u Splitu, na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, osumnjičenom Vukadinu odredilo istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega, s obzirom da ima prebivalište u Srbiji, čije državljanstvo, pored hrvatskog takođe posjeduje.

Prema podacima Državnog odvjetništva RH iz maja 2023. godine, zbog zločina počinjenih u „domovinskom ratu“ krivični je postupak u protekle tri decenije pokrenut ukupno protiv 4.000 osoba, od čega ih je pravosnažno i nepravosnažno osuđeno 707, trenutno se pred nadležnim sudovima vodi krivični postupak protiv 499, a istraga protiv 139 osoba.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 25 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude.

 

U Beogradu, 24.04.2024.

PREDSJEDNIK

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.