D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. maj

1991.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman doputovao je u zvaničnu posjetu Vatikanu i Italiji. Tom prilikom, susreo se u Vatikanu sa poglavarom rimokatoličke crkve papom Jovanom Pavlom II i sa predsjednikom Italije i predsjednikom vlade Italije  Frančeskom Kosigom i Đulijem Andreotijem.

 

1992.

* Poslije prijema Hrvatske u Organizaciju ujedinjenih nacija (OUN), Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, izjavio je: “Sada uz pomoć međunarodne zajednice moramo osloboditi čitavu zemlju, suočenu s agresijom  jugokomunističke partije, te srpskog i crnogorskog imperijalizma”. Po povratku u zemlju, prilikom dočeka u Zagrebu, dodao je, da se na tom poslu nalaze i pripadnici hrvatske vojske u BiH.

* Vojno Tužilaštvo, operativne zone Split hrvatske vojske, podiglo je optužnicu protiv 23 osobe, na čelu sa Milanom Babićem, zbog krivičnog djela ugrožavanja teritorijalne ukupnosti RH.

* Vojska JNA je napustila i posljednje mjesto u kojem se zadržala u Hrvatskoj,  ostrvu u Jadranskom moru,  Lastovo.  Lastovo je bila vojna baza JNA, a odmah nakon II svjetskog rata u brdu je vojska izbušila stotine metara tunela i dva tajna prokopa koja su se nalazila na dubini od dvadeset metara sa stotinama metara hodnika, tunela, prostorija za boravak, sanitarnih čvorova dvorana za sastanke i dr. Lastovo je bilo u potpunosti opremljeno kao baza u slučaju atomskog rata.

 

1993.

* Biro predsjednika RH Franje Tuđmana saopštio je da se “Akcioni plan pet vodećih članica SB UN o BiH ne može smatrati djelotvornim za prekid rata i uspostavu pravednog mira.”, a prijetnju Hrvatskoj “da će joj biti zavedene sankcije zbog pomoći bosanskim Hrvatima”, kao izgovor za skidanje odgovornosti za neuspijeh međunarodne zajednice i za prebacivanje krivice na one koji nisu pridonjeli sadašnjem stanju.

* Na banijskom ratištu u Viduševcu, opština Glina stradali su: Mađarac Ljuban (1956), Pavlica Duško (1971), Petrović Marko (1952), Petrović Željko (1968) i Patrović Mirko (1946).

 

1995.

* U Banja Luci iza zatvorenih vrata završeno je dvodnevno zasjedanje Narodne Skupštine RS. Komisija za ujedinjenje RS i RSK održala je sastanak uz učešće  predsjednika dviju republika, koji su izjavili da više nema razloga, ni vremena da se ujedinjenje odlaže i da je sada “posljednji minut za odlučujići zaokret”. Predviđeno je da će sva temeljna akta biti pripremljena do 31. maja da bi se održala Ustavotvarna skupština i počeo rad na Ustavu buduće države.

* Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić izjavio je da u Vladi RSK postoje različita mišljenja o ujedinjenju sa RS i iznio uverenje da to sada nije najvažnije pitanje. On se oštro usprotivio eventualnom stvaranje “nove, unitarne države u kojoj će Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik sa Milanom Martićem podijeliti svu vlast.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši potvrdio je da se u postojećim izvještajima UN navode podaci o kršenju elementarnih ljudskih prava protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji, ali da još nije jasno da li je nevino srpsko stanovništvo strdalo u razmjeni vatre između hrvatskih i srpskih snaga ili ga je hrvatska vojska namjerno gađala.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.