D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.08.2023, Saopštenje povodom godišnjice stradanja Srba u Gruborima (25.08.1995)

Dana 25. avgusta 1995. pripadnici hrvatske Specijalne policije iz sastava Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), u akciji “čišćenja terena” pored pruge Zagreb – Knin – Split, kojom je narednog dana trebao proći “voz slobode” sa predsjednikom države Franjom Tuđmanom, upali su u selo Plavno pored Knina i u zaseoku Grubori ubili šest mještana, sve koje su zatekli.

Jovan Grubor “Damušić” (73) zapaljen je zajedno sa svojom kućom, Jovo Grubor (65) zaklan je na livadi pored svojih krava, a njegova majka Marija (90) ubijena je pa zapaljena zajedno sa kućom, Miloš Grubor (80) ubijen je u spavaćoj sobi u pidžami sa dva metka u glavu, dok su Đuro Karanović (45) i Milica Grubor (51) ubijeni iz vatrenog oružja na livadi a lica su im iskasapljena.

Istog dana u Gruborima zapaljene su 21 kuća, svi stogovi sijena i sve staje sa stokom u njima, dok je stoka  po polju pobijena vatrenim oružjem.

U zaseoku Grubori do 4. avgusta 1995. živjele su 24 prodice na isto toliko imanja, sa oko 70 duša. Pred hrvatskom akcijom “Oluja” većina žitelja je otišla u egzodus, a ostalo ih je samo trinaestero, uglavnom starije dobi, koji nisu htjeli ili mogli da napuste svoja ognjišta. Sedam stanovnika su 25. avgusta otišli u centar sela radi registracije kod UNPROFOR-a, što im je spasilo živote.

Kada su narednih dana “zaštitne snage” UN-a od nadležnih hrvatskih vlasti tražili informacije o događaju u Gruborima, odgovoreno im je da se na tom području desio oružani sukob pripadnika specijalne policije sa “zaostalim četničkim bandama”, u kojem su i sami imali jednog poginulog, iako niko na njih nije ni metka ispalio. Kako bi potkrijepili takvu tvrdnju i prikrili zločin, naknadno su pisani lažni izvještaji od neposrednih učesnika prema višim komandama. Međutim, planove prikrivanja zločina poremetila je UN-ova TV ekipa koja se našla u selu tog dana zbog ranije dogovorenog sastanka sa mještanima i snimila scene zločina, koje do danas kruže svijetom.

U selu Plavnu u avgustu 1995, uključujući i pomenutu šestoricu iz Grubora, ubijen je ukupno 31 mještanin srpske nacionalnosti, prosječne starosti preko 70 godina, među kojima je devet žena.

Za zločin u Gruborima do sada je procesuirano ukupno osam pripadnika hrvatske vojske i policije (trojica pred MKSJ i petorica pred hrvatskim sudom) i svi su, uprkos mnoštva materijalnih i personalnih dokaza o jedinici koja ga je počinila i o komandnoj liniji, u „nedostatku dokaza“ pravosnažno oslobođeni .

U selu Plavnu, u kojem su Grubori jedan od više zaselaka, po popisu stanovništva iz 1991. živjelo je 1.729 žitelja, među kojima je bilo 1.708 (99.30%) Srba. Prema popisu iz 2011, u Plavnu je živjelo  253 žitelja, dok ih je prema popisu iz 2021. živjelo svega 121, bez odrednice o nacionalnom sastavu. Po zadnjem popisu stanovništva u selu Plavnu 5 žitelja su mlađi od 20 godina a 72 su starija od 60 godina. U zaseoku Grubori danas niko stalno ne živi.

U Beogradu i Banja Luci, 24.08.2023.

 

    P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.