D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.08.2022, Саопштење поводом годишњице страдања Срба у Груборима (25.08.1995)

Дана 25. августа 1995. припадници хрватске Специјалне полиције из састава Антитерористичке јединице Лучко (АТЈ), у акцији “чишћења терена” поред пруге Загреб – Книн – Сплит, којом је наредног дана требао проћи “воз слободе” са предсједником државе Фрањом Туђманом, упали су у село Плавно поред Книна и у засеоку Грубори убили шест мјештана, све које су затекли.

Јован Грубор “Дамушић” (73) запаљен је заједно са својом кућом, Јово Грубор (65) заклан је на ливади поред својих крава, а његова мајка Марија (90) убијена је па запаљена заједно са кућом, Милош Грубор (80) убијен је у спаваћој соби у пиџами са два метка у главу, док су Ђуро Карановић (45) и Милица Грубор (51) убијени из ватреног оружја на ливади са искасапљеним лицима.

Истог дана у Груборима запаљене су 21 кућа, сви стогови сијена и све стаје са стоком у њима, док је стока по пољу побијена ватреним оружјем.

У засеоку Грубори до 4. августа 1995. живјеле су 24 продице на исто толико имања, са око 70 душа. Пред хрватском акцијом “Олуја” већина житеља је отишла у егзодус, а остало их је само тринаестеро, углавном старије доби, који нису хтјели или могли да напусте своја огњишта. Седам становника су 25. августа отишли у центар села ради регистрације код УНПРОФОР-а, што им је спасило животе.

Када су наредних дана “заштитне снаге” УН-а од надлежних хрватских власти тражили информације о догађају у Груборима, одговорено им је да се на том подручју десио оружани сукоб припадника специјалне полиције са “заосталим четничким бандама”, у којем су и сами имали једног погинулог, иако нико на њих није ни метка испалио. Како би поткријепили такву тврдњу и прикрили злочин, накнадно су писани лажни извјештаји од непосредних учесника према вишим командама. Међутим, планове прикривања злочина пореметила је УН-ова ТВ екипа која се нашла у селу тог дана због раније договореног састанка са мјештанима и снимила сцене злочина, које до данас круже свијетом.

У селу Плавну у августу 1995, укључујући и поменуту шесторицу из Грубора, убијен је укупно 31 мјештанин српске националности, просјечне старости преко 70 година, међу којима је девет жена.

За злочин у Груборима до сада је процесуирано укупно осам припадника хрватске војске и полиције (тројица пред МКСЈ и петорица пред хрватским судом) и сви су, упркос мноштва материјалних и персоналних доказа о јединици која га је починила и о командној линији, у „недостатку доказа“ правоснажно ослобођени .

У селу Плавну, у којем су Грубори један од више заселака, по попису становништва из 1991. живјело је 1.729 житеља, међу којима је било 1.708 (99.30%) Срба. А према попису из 2011, у Плавну је живјело 253 житеља, без одреднице о националном саставу. У засеоку Грубори данас нико не живи.

У Београду и Бања Луци, 24.08.2022.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.