D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, Sumnjivi popis stanovništva u RH

Službena objava podataka Državnog zavoda za statistiku (DZS), prvenstveno onih koji se odnose na narodnost i vjeru stanovnika Hrvatske, dovela je do sumnje u valjanost pojedinih rezultata na razini opština i gradova, ali i ukupnih rezultata Popisa stanovništva objavljenih u četvrtak, piše zagrebački Jutarnji list u današnjem elektronskom izdanju.

Niz naučnika iz struke s kojima smo razgovarali potvrđuju kako u rezultatima ima nejasnoća koje bi iz DZS-a morali obrazložiti, poput famoznog skoka broja građana koji su se izjasnili kao “ostali hrišćani”. S 12.900 koliko ih je bilo 2011. ta je kategorija narasla na gotovo 190 hiljada. S druge strane, rezultati u kategoriji “stanovništvo prema narodnosti” sadrže niz primjera opština s tradicionalno visokim udjelom Hrvata, a u kojima se prema službenim podacima između desetak i 20 posto ispitanika izjasnilo – “narodnost nepoznata”.

Prema službenim podacima, nepoznatu narodnost imaju 26.862 stanovnika Hrvatske, no sumnju u tačnost podataka bude primjeri opština kao što su Slivno, Zmijavci, Promina, Runovići, Kaštelir-Labinci, Desinić, Čaglin i niz drugih. Primjerice, u općini Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, s nešto više od 2000 stanovnika, 73,80 procenata njih se izjasnilo kao Hrvati, no 14,66 procenata (300 osoba) svedeno je pod “narodnost nepoznata”. U dijelu općina koje smo kontaktirali kažu da su im podaci nejasni te najavljuju provjeru.

Unatoč postojanju rubrike “regionalnost”, u istarskim Kaštelir-Labincima ispalo je da 19 procenata stanovnika ima nepoznatu narodnost.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je kako će SNV reagovati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 procenata nakon što naprave analizu i vide je li sve bilo u skladu s propisima.

Dodao je kako nisu imali procjene oko broja Srba koji žive u Vukovaru te kako samo gledaju jesu li stvari provedene u skladu s pravilima i je li popis proveden bez pritisaka i negativne kampanje.

“Ono što nas samo brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio prije 10 godina”, istaknuo je.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.