D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.10.2022, UZ GODIŠNJICU STRADANJA SRBA U GOSPIĆU U JESEN 1991. [4]

IZVODI IZ PISMA ANTE KARIĆA, PREDSJEDNIKA KRIZNOG ŠTABA ZA GOSPIĆ I LIKU, PREDSJEDNIKU DRŽAVE FRANJI TUÐMANU. Pismo datira s kraja 1991. godine, a objavljeno je  u “Feral Tribjunu” 22.09.1997. godine

“…Kada sam zadnji put bio u Zagrebu, susreo sam gospodina Pericu Jurića koji me je pitao što radi Tihomir Oreškovic kod mene. Odgovorio sam da je tajnik u Operativnom štabu. On mi je rekao da ga tjeram od sebe. ‘To je lopov i gadan čovjek. On ti je član HDP-a kod Štedula. On ti je radio za Udbu u emigraciji. To je najpokvareniji i najopasniji čovjek među emigracijom. Sklon je svemu i opasan za ubojstva.’ Orešković Petar, Milković Ivan, Kasumović Mirko, koji Tihomira Oreškovića dobro poznaju, kažu da je to opasan čovjek za likvidaciju ljudi. Oni su bili dobri s njime, ali kažu da je neuračunljiv i ne žele imati s njim posla.

On je u Gospiću okupio oko sebe istomišljenike, najokorjelije ustaše iz Gospica, emigracije (tj. sinove očeva koji su poginuli kao ustaše) te članove HOS-a, koji su u jedinici kod Gospića. Riječju, ‘Oreškovic je sastavio Vojnu policiju od najvećih kriminalaca i sinova ustaša.’ ‘To je npr. Štimac, Ivica (Ikača), otac mu je ubijen kao ustaša 1942. godine. Stipe Rukavina, koji je došao iz Australije, neki Leo iz Amerike, sin jednog najekstremnijeg emigranta. To su većinom sinovi ustaških koljača.

U Gospiću se povezao s Tomljenović Krešom, medicinskim tehničarem, koji je u sadašnje vrijeme u Gospiću propagirao ustašku ideologiju. Prema mom saznanju dotični Tomljenović daje Tihomiru Oreškoviću imena onih koje treba likvidirati. Nestanak Srba u Gospiću sigurno je njegova organizacija, i to je prema mojoj procjeni učinjeno dok smo ja i pukovnik Šavar bili u Zagrebu od 16.10. do 23.10. 1991., a to vidim iz onog telefaksa u kojemu stoji da su dotične osobe nestale 17.10.1991.

‘Načelnik službe za zaštitu ustavnog poretka u Gospiću Kasumović Mirko kaže da bi ljudi kazali, ali da se boje da će biti likvidirani’…”

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.