D.I.C. Veritas

е-Veritas, 25.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 25. новембар

1991.

* Генерал ЈНА Милан Аксентијевић размјењен је за хрватског држављанина Антона Кикаша, кога је ЈНА ухапсила под оптужбом за шверц оружја из Уганде.

* Из Касарни у Спилту је, у складу са договором Книнског корпуса, команде војнопоморске области (ВПО) и хрватске стране почело исељавање опреме и људства ЈНА.

* Предсједавајући Мировне конференције о Југославији лорд Питер Карингтон и специјални изасланик Генералног секретара УН Сајрус Венс, потписали су у Женеви (мини) план о рјешавању југословенске кризе.

* Дољана Шајића (1924), заклали су припадници ЗНГ-а испред његове куће у Батињанима.

* Љубомир Ратић (1957) је страдао испред своје куће у Вери од експлозивне направе ручне израде коју је на његову кућу избацио пољопривредни авион. Са њим је страдао и Јовановић Јован (1952), порјеклом из Руме.

* На углу Рибарске и Штросмајерове улице у самом центру Осијека, хрватски екстремисти су ватреним оружјем усмртили цивила Зорана Голужу (1965) из Антуновца.

1994.

* Подсекретар УН за мировне операције Кофи Анан је саопштио да су снаге ВРС испалиле шест граната на Бихаћ и да је због тога УНПРОФОР затаражио ваздушне ударе НАТО-а, али они нису изведени јер авиони нису успели да лоцирају циљеве. “Мислим да ће следећа 24 часа бити пресудна” додао је Кофи Анан.

* Доњи дом руског парламента затражио је од предсједника Бориса Јељцина да се у СБ УН и другим форумима предузму потребне мере како би се спречило страно војно мјешање у конфликт у бившој СФРЈ и у том смислу употреби и руски вето у СБ УН.

* У борбама са муслиманским снагама око Бихаћа страдали су припадници СВК: Војновић Стеван (1976) из Пакраца, Цвијановић Недељко (1962) из Коренице и Наранџић Стево (1954) из Оточца.

1995.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман је подијелио 27.000 одликовања припадницима Хрватске војске и полиције и припадницима ХВО за доприносе у освајању Западне Славоније, Крајине и западне БиХ.

*Комитет за прикупљање података о ратним злочинима Владе СРЈ доставио је УН-у у Женеви два документа о злочинима које је Хрватска војска у акцији “Бљесак” извршила над српским становништвом у Западној Славонији 1. и 2. маја 1995. године, на путу Окучани-Стара Градишка, и у сјеверозападној Босни 13. септембра 1995. године на путу Доњи Вакуф – Јајце. На основу изјава свједока наведено је да је убијено на стотине, а на хиљаде рањено, жена, дјеце и стараца, иако је Хрватска војска сутрадан по извршеним злочинима уклањала доказе, спаљујући тјела убијених.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.