D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.12.2022, НЕКО МОРА ДА ПРЕЛОМИ: Саво Штрбац – Жртве Петровачке цесте још чекају правду

ДИРЕКТОР Документационо информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је поводом одлагања суђења четворици хрватских пилота за ратни злочин на “Петровачкој цести” да неко у овом случају већ мора да преломи и донесе одлуку о суђењу у одсуству, те да није нормално оно што се дешава.

- Није почело суђење јер још није донесена одлука о суђењу у одсуству. Ванпретресно веће које је требало да донесе ту одлуку, вратило је поново одлуку Претресном већу јер још нису добили оно што су све време чекали од Министарства правде Србије – потврду да је та молба послата у Хрватску са позивима оптуженим – рекао је Штрбац.

Он је рекао да је Ванпретресно веће, када је потврдило оптужницу, требало и да донесе одлуку да се суди у одсуству, а пошто је то, по њему, игра између Тужилаштва са једне стране и Ванпретресног већа и Претресног већа одељења са друге стране, то опет иде на уштрб оштећених.

- Мало ли су чекали па још треба да чекају. Држе их и даље у неизвесности да ли ће бити суђења или неће. Шта наши чекају? Дакле, неко овде мора да преломи. Какав доказ, ако си већ водио истрагу, а ниси обавештавао и позивао из познатих разлога, није то био ничији хир да их не позивају – рекао је Штрбац.

Он је подсетио да Хрватска има закон из 2011. године у коме каже да неће сарађивати и да не признаје никакве правне акте који долазе из Србије (и осталих заједница СФРЈ) где су у питању њихови “бранитељи” оптужени за ратни злочин.

Штрбац истиче да се Хрватска све време у пракси позива на закон и пошто нису хтели да раде на другим предметима да удовољавају молбама, онда је било за очекивати да неће ни у предмету “Петровачка цеста”.

- То су јавно сви поручивали да неће признати ни оптужницу, ни слати своје пилоте – рекао је Штрбац.

С друге стране, како је нагласио, Хрватска 2022. године има више суђења у одсуству за ратне злочине него по окончању рата 1995. и 1996. године, па суди сваки дан 71 особи сада у децембру и то само осам је присутно, а сви други су у одсуству.

- У новембру је 110 људи суђено, углавном у одсуству. Неко мора преломити овде. Ми сматрамо да је случај `Ракитије` био увод у ово – рекао је Штрбац.

Према његовом мишљењу, ту одлуку може да донесе Ванпретресно веће, које заседа ван претреса, а оно што не одлучи ванпретресно, може Претресно.

- Разлог што немају доказ да је позив за главни претрес уручен оптуженима поред овакве ситуације коју сам описао од закона од праксе, нема никакве везе са стварношћу. Неће Хрвати доћи на суђење, не признају ништа. То сваки дан говоре, а тако су се понашали и у другим предметима – рекао је Штрбац.

Он је истакао да неко од њих мора да донесе одлуку, против које се може жалити, била она позитивна или негативна или је донијело Претресно или Ванпретресно вијеће.

- Незадовољна страна, а то је Тужилаштво, ако одбију или одбрана, може или не мора, ако се прихвати суђење у присуству да се жали и онда ће апелација, вероватно одлучити, као што је одлучила у предмету `Ракитије` – рекао је он.

Суђење четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин почињен на Петровачкој цести у акцији “Олуја” 1995. када је ракетирана колона српских избеглица, које је требало да почне данас у Београду, одложено је јер, како је образложено, “још нема елемената да се донесе одлука да им се суди у одсуству”.

 

 

(Извор: СРНА)

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.