D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.12.2022, Нобило: ‘Крије се као змија ноге који су пилоти пуцали. Војска мора имати документацију‘

У Посебном одјелу за ратне злочине Вишег суда у Београду одгођено је суђење у поступку Петровачка цеста

Одвјетник Анто Нобило гостовао је у Новом дану Н1 телевизије гдје анализирао поновно одгађање рочишта у Београду, у поступку Петровачка цеста, против четворице хрватских пилота оптужених за ратни злочин против цивила у коловозу 1995. године. Коментирао је и случај Бориса Милошевића.Наиме, у Посебном одјелу за ратне злочине Вишег суда у Београду одгођено је суђење у поступку Петровачка цеста због тога што још није донесена одлука хоће ли се оптуженима судити у одсуству. На питање што се сад догађа с тим, Анто Нобило је објаснио.

“Ово што је колега из Београда рекао је разумно. Вијеће ће одлучити хоће ли судити у одсутности или не – прво, мучи их елемент значај дјела за суђење у одсутности, а друго је да тврде да су оптуженици недоступни њиховом правосуђу и да је извјесно да се неће одазвати. Комуникација с хрватском страном очито није била уредна и дошли су у ову ситуацију. Могуће је да се нешто друго крије, с друге стране. Рекли смо већ да је ово требало истражити, но Београд има правну подлогу кренути, али проблем је што је оптужница шупља. С овиме ће тешко доћи до осуђујуће пресуде, а то ће изазвати негативне реакције у Србији. Овај суд у Београду за ратне злочине на добром је гласу, коректно раде. Мислим да је њима најелегантније да не донесу одлуку о суђењу у одсутности и на неки начин замрзну ту ствар.”

Истиче да споразум између Србије и Хрватске није најсретнији.

‘Вучићев притисак на правосуђе‘

“Сурадња судова иде преко Министарства правосуђа и вањских послова. За саслушање треба око шест мјесеци, то је пуно. Имамо притворене у Хрватској, ја имам један случај у Осијеку гдје не можемо добити свједоке у Београду да их саслушамо у разумном времену. Човјек у притвору у Осијеку је држављанин Републике Србије. У свему томе страда правда”, рекао је.

Нобило додаје да је чињеница да је предсједник Србије Александар Вучић коментирао случај велик проблем јер је “то притисак на правосуђе, то се избјегава и након тога је тешко одржати објективно суђење”.

На питање има ли материјалних доказа који повезују оптуженике с казненим дјелом, Нобило напомиње да нема:

“Утврђују је ли почињено казнено дјело, а то вјерујем да је почињено кад сам све прочитао, али немају повезницу између казненог дјела, пилота који су непознати и четворице пилота који су били у Пули или крај Сплита. Мислим да је то разлог зашто су се наши овако поставили. Извлаче одговорност четири пилота из правилника о служби у Хрватској војсци. Заповиједи у оптужници нема, нема свједока колико видим, зато кажем да је шупља. Ако би Хрватска ишла у обрану, морали би открити која су два пилота заиста пуцала. А то се крије као змија ноге. Војска мора имати документацију, то се код нас лако може утврдити, али очито је политичка одлука да се избјегне казнена одговорност за та два очигледна ратна злочина.”

Министарство правосуђа ту не може пуно, додаје.

 

(Извор: Јутарњи лист)

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.