D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.12.2022, Случај „Петровачка цеста“: Још се не зна да ли ће се пилотима судити у одсуству

У Посебном одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду одложено је суђење у поступку “Петровачка цеста”, против четворице хрватских пилота за ратни злочин против цивила у августу 1995. године. Рочиште је одложено због тога што још није донесена одлука да ли ће се оптуженим пилотима судити у одсуству.

Виши суд у Београду и даље нема информацију да ли је оптуженима уручен позив за суђење, који је до сад у три наврата српско Министарство правде послало посредством међународне правне помоћи хрватском Министарству правосуђа. Такође, суд није добио одговор од Министарства правде да ли је и када је хрватско министарство примило замолнице.

„Већ месецима Министарство правде, суд и тужилаштво не могу да утврде да ли је замолница коју су послали Хрватској, да ли је тамо примљена или није. Не одговор, него просто чињеницу, јер кад нешто пошаљете, имате пријемни печат, имате потврду у пошти, имате поштанске доказе да ли је нешто примљено или није. Ја мислим да та чињеница може да се утврди прилично брзо, у року од пола сата преко поште. Зашто то није урађено, не знам“, рекао је адвокат првооптуженог Владимира Микца Александар Оленик.

Пуномоћник оштећених Душан Братић је због тога судком већу данас доставио копију саопштења које је хрватско Министарство правосуђа објавило на свом сајту 23. септембра ове године, у коме се наводи да они неће поступати по српској замолници. Братић је навео да се на основу таквог саопштења закључује да је министарство у Хрватској примило замолнице и тражи да се пилотима суди у одсуству.

Додатно је доставио и документацију Поште Србије и Поште Хрватске, која потврђује да је замолница послата и испоручена. Са захтевом да се пилотима суди у одуству био је сагласан и заменик тужиоца за организовани криминал Душан Кнежевић, а суд ће о томе накнадно одлучити.

Оптужница за случај „Петровачка цеста“ терети четири хтватска пилота да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца. У тим нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе. Хрватска иначе не признаје јурисдикцију српском правосуђу у овом случају.

Наредно рочиште у овом поступку биће заказано накнадно, када веће утврди аутентичност поменутог саопштења и када буде донесена одлука да ли ће се хрбватским пилотима судити у одсуству.

 

Извор: Н1 и агенције

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.