D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. januar

1993.

* SB UN na zatvorenoj sjednici usvojio je predsjedničko saopštenje u kome se kaže, da je SB krajnje uznemiren činjenicom da hrvatske snage, i pored dosadašnjih strogih upozorenja, nastavljaju s ofanzivom i da zahtijeva od svih zaraćenih strana da odmah obustave neprijateljstva i najhitnije ispune sve obaveze iz Rezolucije br. 802.

1994.

* U Kasarni “Vrbas” u Banja Luci promovisana je prva generacija vodnika školovanih u banjalučkom Centru vojnih škola VRS i RSK. Smotru su izvršili general major Manojlo Milovanović, general major Slavko Lisica i pukovnik Ratomir Simić.

* Potpredsjednik Vlade SRJ Željko Simić sastao se u Ženevi s ministrom spoljnih poslova Hrvatske Matom Granićem. Potpisali su Zajedničku izjavu kojom se, uz otvaranje predstavništva 15. februara u Zagrebu i Beogradu, predviđa i osnivanje zajedničke komisije za izbjeglice i humanitarno pravo. Simić je pozvan da 12. februara posjeti Zagreb.

* Francuski general Bertrand de Lapresle imenovan je za komandanta UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije.

1995.

* Predsjednik RSK, Milan Martić, u pismu generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju traži je da se uvaži činjenica da na prostoru bivše Jugoslavije sada postoji deset država.

* Sabor Hrvatske je podržao odluku predsjednika Franje Tuđmana o okončanju mandata UNPROFOR-a, uz ocjenu da mirovne snage nisu ispunile Hrvatska očekivanja, u svojoj Deklaraciji odbijaju se pritisci da se odluka izmjeni i poziva Vlada da izradi prijedlog programa “mirne reintegracije okupiranih područja”. U usvajanju Deklaracije nisu učestvovale Srpska narodna stranka i Istarski demokratski savez. Predsjednik Socijalno-demokratske unije, Branko Horvat, izjavio je da Tuđmanova odluka o otkazivanju mandata mirovnim snagama “konzervativni i ratnohuškački čin”, da je to “šovinistička, pa i nacistička odluka”

* Splitski list “Nedeljna Dalmacija” nastavio je kampanju protiv novinara koji u Hrvatskoj rade za strana sredstva informisanja. List je objavio fotografije trojice novinara i naveo imena dvadesetak novinara beogradskih listova i agencije Tanjug kao “mrzitelja svega hrvatskog”.

* U Poljskoj, u Aušvicu i Birkenau, održana je centralna komemorativna svečanost žrtvama nacizma povodom 50-godišnjice oslobođenja tih zloglasnih logora. Svečanostima je prisustvovala i jugosloenska delegacija s predsjednikom Zoranom Lilićem  na čelu.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.