D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. februar

1992.

* U Borovu Selu održana je sjednica Skupštine RSK na kojoj je potvrđen izbor Gorana Hadžića za predsjednika RSK i Zdravka Zečevića za predsjednika Vlade RSK. Skupština je usvojila i amandmane na Ustav, po kojima se u prvom članu ustava briše riječ “autonomne”, kako se nazivala oblast zapadne Slavonije, istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i dodaju riječi srpske oblasti, pri čemu će se njihov status, umjesto ustavom definisati ustavnim zakonom.

* Pred Županijskim sudom u Zadru podneseno je stotinak krivičnih prijava protiv “obrovačkih četnika”

* Nakadašnjeg načelnika centra državne sigurnosti u Karlovcu Milana Grbu  hrvatske vlasti optužile su za izvršenje ratnog zločina.

1995.

* Portparol UN za mirovne operacije Fred Ekard je izjavio da su kompletirani planovi za povlačenje UNPROFOR-a, ukoliko Hrvatska ne promeni odluku UNPROFOR bi se mogao povući do 30. juna.

* Ministar sposljnih poslova dr Mate Granić govorio je u Ženevi pred Komisijom UN za ljudska prava gdje je najavio novi model koji Hrvatska priprema, prema kojem bi se osoblje UNPROFOR-a iz Hrvatske povuklo sigurno i dostojanstveno, a bilo bi zamijenjeno posebnim snagama koje bi nadzirale hrvatsku međunarodno priznatu granicu i sprovođenje potpisanih sporazuma.

 

 

Veritas.info

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.