D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. jul

1991.

* Jedinice TO Krajine protijerale su iz Gline snage MUP-a Hrvatske. Već narednog dana, većina Hrvata iz svih sela u donjem Pounju je, po nalogu hrvatskih vlasti, organizovano iseljena.

* Građani hrvatske nacionalnosti su na mostovima i cestama Banije postavili protivtenskovske prepreke kako bi onemogućili pokrete oklopnih snaga JNA.

1993.

* Predsjednik Vlade Hrvatske Nikica Valentić je najavio  da će hrvatske vlasti preuzeti kontrolu nad osam punktova preko kojih će biti omogućen prolaz mirovnim snagama u UNPA – područja.

1995.

* U RSK naređena opšta mobilizacija.

* Prema saopštenju VRS, nakon hrvatske ofanzive na Glamoč i Grahovo 5.000 Srba iz Grahova izbjeglo je na područje Drvara. Takođe je obustavljen saobraćaj na glavnom putu koji povezuje Knin i teritorije pod kontrolom Srba iz BiH.

* Na vanrednoj sjednici Skupštine RSK u Topuskom, kojoj je prisustvovalo 61 od 84 poslanika, poslanici su dali podršku mandataru za sastav Vlade dr Milanu Babiću.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši izjavio je da je situacija oko Bihaća “krajnje opasna i zbog umješanosti snaga Hrvatske vojske i HVO, Abdićevih snaga, snaga bosanske vlade i RSK” i da “UN i cijela međunarodna zajednica posmatraju pokrete hrvatskih trupa s najvećom pažnjom”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.