D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.09.2022, Пред ЖС у Загребу заказано рочиште за главну расправу против опт. Ћуповић Владе и др.

Против оптужених Владо Ћуповић (1941), Георги Насхид Камал зв. Ками (1970), Богдан Једнак (1966), Љубиша Јузбашић (1971), Зоран Б. Миљевић (1973), Зоран И. Миљевић (1961), Боро Миљевић (1969), Крагуљац Милан (1959), Бранко Булат (1963), Милан Карајица (1972), Миле Паспаљ (1942) оптужницом ЖДО Загреб од 06. новембра 2015. на терет им се ставља да су као припадници ТО Глина са комадиром извиђичако-диверзантске групе ТО Глина данас покојним Д.М. (Душко Маловић), неутврђеног дана половином октобра 1991. године у Глинском Новом Селу, за вријеме трајања оружаног сукоба између оружаних снага РХ и ЈНА, те српских паравојних формација, по наредби прво опт. (комаданта ТО Глина) да усмрте преостало цивилно становништво наведеног мјеста распоредили се по мјесту, истјерали све цивиле из кућа и окупили их у сједишту мјесту, а жене затворили у дрвену кућу. Наведено су учинили након што их је претходно Миле Паспаљ довео до Глинског Новог Села. Потом је Богдан Једнак у кућу, у коју су затворили жене, из ручног ракетног бацача “зоља” испалио пројектил услијед чега се наведена кућа запалила, док су у мушкарце и покојног малољетног К. Ш. пуцали из свог особног наоружања. Терете се да су на описани начин усмртили 31 особу.

Опт. Богдан Једнак (1966.) се терети да је неутврђеног дана половицом новембра 1991. године у мјесту Прекопа, за вријеме трајања оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске с једне и ЈНА и српских паравојних формација с друге стране, у тренутку кад је поред цесте затекао једну женску цивилну особу, пуцао у њу из аутоматског пиштоља марке „шкорпион“ те ју тако усмртио.

Рјешењем суца истраге Жупанијског суда у Загребу против Миле Паспаља је био одређен истражни затвор због посебно тешких околности почињења дјела те се он и налазио у истражном затвору од 11.11.2015. до фебруара 2016, када је уз јемство пуштен да се брани са слободе, док је против осталих окривљеника који се налазе у Републици Србији, судија истраге одредио истражни затвор због посебно тешких околности почињења дјела и опасности од бијега.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.