D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.09.2022, Pred ŽS u Zagrebu zakazano ročište za glavnu raspravu protiv opt. Ćupović Vlade i dr.

Protiv optuženih Vlado Ćupović (1941), Georgi Nashid Kamal zv. Kami (1970), Bogdan Jednak (1966), Ljubiša Juzbašić (1971), Zoran B. Miljević (1973), Zoran I. Miljević (1961), Boro Miljević (1969), Kraguljac Milan (1959), Branko Bulat (1963), Milan Karajica (1972), Mile Paspalj (1942) optužnicom ŽDO Zagreb od 06. novembra 2015. na teret im se stavlja da su kao pripadnici TO Glina sa komadirom izviđičako-diverzantske grupe TO Glina danas pokojnim D.M. (Duško Malović), neutvrđenog dana polovinom oktobra 1991. godine u Glinskom Novom Selu, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga RH i JNA, te srpskih paravojnih formacija, po naredbi prvo opt. (komadanta TO Glina) da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta rasporedili se po mjestu, istjerali sve civile iz kuća i okupili ih u sjedištu mjestu, a žene zatvorili u drvenu kuću. Navedeno su učinili nakon što ih je prethodno Mile Paspalj doveo do Glinskog Novog Sela. Potom je Bogdan Jednak u kuću, u koju su zatvorili žene, iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil uslijed čega se navedena kuća zapalila, dok su u muškarce i pokojnog maloljetnog K. Š. pucali iz svog osobnog naoružanja. Terete se da su na opisani način usmrtili 31 osobu.

Opt. Bogdan Jednak (1966) se tereti da je neutvrđenog dana polovinom novembra 1991. godine u mjestu Prekopa, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, u trenutku kad je pored ceste zatekao jednu žensku civilnu osobu, pucao u nju iz automatskog pištolja marke „škorpion“ te ju tako usmrtio.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu protiv Mile Paspalja je bio određen istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela te se on i nalazio u istražnom zatvoru od 11.11.2015. do februara 2016, kada je uz jemstvo pušten da se brani sa slobode, dok je protiv ostalih okrivljenika koji se nalaze u Republici Srbiji, sudija istrage odredio istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela i opasnosti od bijega.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.