D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. novembar

1991.

* U Saveznoj skupštini odloženo je glasanje o povjerenju predsjedniku SIV-a, Anti Markoviću.

* SB UN usvojio Rezoluciju 721. o potrebi slanja mirovnih snaga UN u Jugoslaviju.

* U Osijeku je nestao Srbin Nešić Petar (1935). Okolnosti nestanka do danas nepoznate, za tijelom se i dalje traga.

 * U Pakracu, u blizini svoje kuće, iz snajpera ubijen Srbin Carević Božidar (1929).

1992.

* Najviši predstavnici vojnih snaga VRS i Hrvatskog Zbora narodne garde potpisali su dogovor o prestanku neprijateljstava.

* Komandant Glavnog štaba vojske RSK general Mile Novaković donio je naređenje o organizacijsko-formacijskim promjenama kojim se postojeća organizacija TO i brigade Milicije mijenja u novu vojnu organizaciju SV RSK. Glavni štab TO RSK preimenuje se u GŠ SVK, a zonski štabovi TO preimenuju se u Komande korpusa.

* U kuću Srbina Đure Kolundžije (1928), u Aleksandrovcu, opština Podravska Slatina,  upali nepoznati počinioci i palicama premlatili njega i njegovu suprugu Milku. Milka je zadobila teške tjelesne povrede, a Đuro je od zadobijenih povreda preminuo.

 * U Bratuncu u borbama sa HV i ABiH stradali su komšije i drugari iz djetinjstva Opačić Borislav (1960), Vojnović Milan (1961) i Vujaklija Đuro (1957) svi iz Vukovara. Tijela su im zajedno dopremljena i sahranjena  u Vukovaru u martu 1993.

1994.

* Potpredsjednik Sabora RH Vladimir Šeks izjavio je da su “snage hrvatske vojske stavljene u punu pripravnost. Ovih dana nismo vojno intervenisali samo iz razloga što smo imali čvrsto obećanje NATO-a, da će strateške interese Hrvatske razrješiti svojim vojnim udarima”.

* U Hrvatskoj ambasadi u Beču ministru spoljnih poslova Austrije Alojsu Moku dodjeljeno je hrvatsko odlikovanje knez Trpimir.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.