D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.02.2024, ŽDO Osijek: Podignuta optužnica protiv Milana Rajšića i dr.

Županijsko državno odvjetnišvo u  Osijeku je dana 22. februara  2024. podiglo optužnicu protiv Milana Rajšića (1950), Radoslava Koševića (1955) i Nebojše Radanovića (1972) zbog ratnog zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (član 122 OKZ RH).

Optužnica ih tereti da su: “… dana 3. rujna 1991 u Bilju u ulici Kralja Tomislava 63. tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavopravnog poretka Republike Hrvatske I-okr. Milan Rajšić, II okr. Radoslav Košević i III okr. Nebojša Radanović kao pripadnici TO mjesta Darda, zajedno sa drugim nepoznatim pripadnicima TO mjesta Darda, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju sa ratnim zarobljenicima … zarobili Nikicu Lučića, Stevu Grinfeldera zvanog “Švabo” i Branka Strmečkog, prisilili ih da skinu odjeću sa sebe, te ih u improvizovanom špaliru udarali nogama i puškama po glavu i cijelom tijelu, nakon čega su Nikicu Lučića usmrtili pucanjem u glavu.”

Milan Rajšić i  Radoslav Košević su uhapšeni  u junu 2023. u Dardi u Hrvatskoj, gde su mirno živjeli i koju ni za vreme, ni posle rata nisu napuštali. Sada se  nalaze u pritvoru u Osijeku gdje čekaju početak suđenja. Nebojši Radanoviću se sudi odsutnosti i za njim je raspisana međunarodna potjernica .

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.