D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. januar

1991.

* Ustavni sud RH poništio je odluku o formiranju SAO Krajine.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman se sastao u Beču s austrijskim predsjednikom Kurtom Vladahajmom i ministrom spoljnih poslova Austrije Alojzom Mokom.

1992.

* U opštini Korenica osnovana je avionska kompanija “Plitvice Erlajnz” koja je uvela novu avionsku liniju za Beograd, koja će biti otvorena svakog ponedeljka i petka.

1993.

* Poslije žestokih okršaja sa vojskom RSK, hrvatske snage su zauzele hidroelktranu Peruća. Nastavljene su borbe i na benkovačkom ratištu.

* Na benkovačkom ratištu u Kašiću stradao je Ostojić Željko (1967).

1994.

* Predstavnici Vojske Srpske Krajine i hrvatskih snaga potpisali su sporazum o produžetku tzv. “Božićnog primirja”, koje će biti na snazi do 28. februara.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić je s predstavnicima EZ i KEBS-a potpisao tzv. Memorandum razumjevanja kojim se predviđa konkretna podrška sprovođenju sankcija protiv Srbije i Crne Gore.

1995.

* Na osnivačkoj skupštini u Zagrebu formirana je nova politička stranka – Samostalna srpska stranka. Stranka želi, prema izjavama svojih zvaničnika, da Hrvatska bude zajednička država Hrvata i Srba i smatra da je osnovni put za usklađivanje međusobnih interesa politika narodnog sporazuma između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda. Za predsjednika SSS izabran je Milorad Pupovac, a za potpredsjednike Vladimir Ivković i Boško Petković.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.