D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. novembar

1990.

* Episkop Raško-prizrenski Pavle izabran je za 44. Patrijrha SPC.  Rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, srez Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Austrougarskoj, a sada u Hrvatskoj. Preminuo je u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine. Sahranjen je na groblju manastira Rakovica.

* U blizini Dvora na Uni hrvatska policijska patrola je uhapsila Željka Ražnatovića –Arkana (1952), Dušana Bandića (1928), Zorana Stevanovića (Beograd) i Dušana Carića (Dvor na Uni), pod sumnjom da su pripremali terorističke akcije širom Hrvatske. Osumnjičeni su nakon hapšenja sprovedeni u Zagreb.

1991.

* Na petom redovnom zasjedanju Velika narodna skupština Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem donijela je Zakon o privremenoj teritorijalnoj organizaciji Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i privremenoj lokalnoj upravi. Zokon je propisao da “u Srpskoj Oblasti do regulisanja teritorijalnog razgraničenja sa Republikom Hrvatskom” teritorije opština čine opštine Vukovar, Beli Manastir, Vinkovci, Dalj , Osijek sa privremenim sjedištem u Tenji.

* Boško Gvozdić (1941)  stradao je kod Mudrić sela, opština Slunj,  kad je vozilom “zastava 101” naišao na protutenkovsku minu koju je na tom putu postavila ubačena diverzanstka grupa sa hrvatske strane. Tom prilikom teško je ranjen i Zgonjanin Cvijo, dok je treća osoba iz automobila ostala nepovređena.

1994.

* Vlada RSK jednoglasno je prihvatila revidirani Nacrt sporazuma o ekonomskim odnosima sa Republikom Hrvatskom, kojim je predviđeno i otvaranje međunarodnog puta Beograd-Zagreb.

* Ministar odbrane Hrvatske, Gojko Šušak, u SAD je potpisao memorandum o obostranoj odbrambenoj i vojnoj saradnji dviju država.

* Hrvatska vojska (Prvi Hrvatski gardijski zdrug, Četvrta i Peta gardijska brigade) u sadejstvu sa HVO počela je ofanzivu iz Livanjskog polja prema Glamoču, Grahovu i Dinari, odnosno Kninu – kodno ime akcije je  “Zima-94”.

1995.

* Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije, Mate Granić i Zoran Taler, predložili su da se prije potpisivanja mirovnog ugovora u Parizu održi sastanak predstavnika svih država bivše SFRJ sa Kontakt grupom, kako bi se raspravila neka pitanja sukcesije. Granić je nakon sastanka izjavio da “Hrvatska nema ništa protiv da SRJ zauzme mjesto u međunarodnim organizacijama, ali je pitanje sukcesije izvan toga”, jer se Slovenija i Hrvatska čvrsto drže “principa Badinterove komisije o raspadu bivše Jugoslavije”.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.