D.I.C. Veritas

е-Veritas, 29.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 29. новембар

1990.

* Епископ Рашко-призренски Павле изабран је за 44. Патријрха СПЦ. Рођен је 11. септембра 1914. године као Гојко Стојчевић у селу Кућанци, срез Доњи Михољац у Славонији, тада у Аустроугарској, а сада у Хрватској. Преминуо је у Београду на Војномедицинској академији после дуже болести, у недељу 15. новембра 2009. године. Сахрањен је на гробљу манастира Раковица.

* У близини Двора на Уни хрватска полицијска патрола је ухапсила Жељка Ражнатовића –Аркана (1952), Душана Бандића (1928), Зорана Стевановића (Београд) и Душана Царића (Двор на Уни), под сумњом да су припремали терористичке акције широм Хрватске. Осумњичени су након хапшења спроведени у Загреб.

1991.

* На петом редовном засједању Велика народна скупштина Српске Области Славонија, Барања и Западни Срем донијела је Закон о привременој територијалној организацији Српске Области Славонија, Барања и Западни Срем и привременој локалној управи. Зокон је прописао да “у Српској Области до регулисања територијалног разграничења са Републиком Хрватском” територије општина чине општине Вуковар, Бели Манастир, Винковци, Даљ , Осијек са привременим сједиштем у Тењи.

* Бошко Гвоздић (1941) страдао је код Мудрић села, општина Слуњ, кад је возилом “застава 101” наишао на протутенковску мину коју је на том путу поставила убачена диверзанстка група са хрватске стране.Том приликом тешко је рањен и Згоњанин Цвијо, док је трећа особа из аутомобила остала неповређена.

1994.

* Влада РСК једногласно је прихватила ревидирани Нацрт споразума о економским односима са Републиком Хрватском, којим је предвиђено и отварање међународног пута Београд-Загреб.

* Министар одбране Хрватске, Гојко Шушак, у САД је потписао меморандум о обостраној одбрамбеној и војној сарадњи двију држава.

* Хрватска војска (Први Хрватски гардијски здруг, Четврта и Пета гардијска бригаде) у садејству са ХВО почела је офанзиву из Ливањског поља према Гламочу, Грахову и Динари, односно Книну – кодно име акције је “Зима-94”.

1995.

* Министри спољних послова Хрватске и Словеније, Мате Гранић и Зоран Талер, предложили су да се прије потписивања мировног уговора у Паризу одржи састанак представника свих држава бивше СФРЈ са Контакт групом, како би се расправила нека питања сукцесије. Гранић је након састанка изјавио да “Хрватска нема ништа против да СРЈ заузме мјесто у међународним организацијама, али је питање сукцесије изван тога”, јер се Словенија и Хрватска чврсто држе “принципа Бадинтерове комисије о распаду бивше Југославије”.

 

 

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.