D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29. 11. 2022, На данашњи дан – 29. новембар

1991 – Комисија за арбитражу Мировне конференције о Југославији (Бадентерова комисија) објавила резултате међународне арбитраже према којима се СФР Југославија “налази у процесу нестајања” и да су све републике бивше федерације њени сукцесори.

1993 – На иницијативу Европске заједнице (ЕУ) у Женеви поново почели мировни преговори о претходној Југославији. Четвородневној конференцији су, уз 12 шефова дипломатије земаља ЕУ, присуствовали председници: Србије, Црне Горе и Хрватске и представници зараћених страна у бившој БиХ.

1995 – Хиљаде Срба у Сарајеву протествовало против предавања муслиманско-хрватској федерацији српских делова главног града БиХ, у складу са одредбама Дејтонског споразума.

1996 – Међународни трибунал за ратне злочине у Хагу осудио на 10 година затвора Хрвата из Босне Дражена Ердемовића, који је признао да је, као припадник Војске Републике Српске, учествовао у ликвидацији босанских Муслимана у Сребреници у јулу 1995. године.

2001 - Представници БиХ, СРЈ, Словеније и Хрватске потписали у Сарајеву писмо о намерама о давању међународног статуса реци Сави.

2003 – Народна скупштина Републике Српске прогласила осам амандмана на Устав Српске, који се тичу одбране и војске, а којима се, између осталог, надлежност командовања Војском са предсједника Републике Српске преноси на Предсједништво БиХ.

2004 – Београдски студент Стеван Вранешевић пуштен из Окружног затвора у Реметинцу пошто што је одслужио десетодневну казну затвора због фотографисања са сликом генерала Драже Михаиловића у Загребу.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.