D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.11.2022, ŽS u Osijeku: nastavak glavnog pretresa protiv opt. Đokić Draženka i dr.

Pred Županijskim sudom u osijeku za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa protiv optuženih Draženka Đokića (1957), Vojina Krstića (1972) i Milivoja Đorđevića (1974), svi iz Negoslavaca kod Vukovara, zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom ŽDO Osijek od 30. marta 2021. godine optuženi se terete  da su kao pripadnici TO Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. novembra 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, formirali špalir, kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, pripadnika Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dobrovoljačkih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika,  a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

Optuženima se sudi u prisustvu. Đorđević je uhapšen 04. novembra 2020, a Đokić i Krstić 08. novembra 2020.

Đorđević je pušten iz istražnog zatvora 23. decembra 2021, a Đokić i Krstić 27. januara 2021. godine. Sva trojica su pušteni uz jemstvo i obećanje da neće napustiti Hrvatsku dok ne završi suđenje.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.