D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30. mart

1990.

* Na sjednicu CK SKJ koja se održavala u Beogradu, iz Slovenije nije niko došao, iz Hrvatske je došao samo  Boro Mikelić, iz SK Makedonije su došla 3 člana, iz BiH 12 članova, ali su oni  poslije pauze napustili sastanak, tako da su na sjednici ostali samo članovi iz Srbije s pokrajinama, Crne Gore i OSK JNA.

1992.

* U Slavonskom Brodu stradala je Ana Mileusnić (1901), koja je iz Novske došla da posjeti kćerku koja je u Slavonskom Brodu imala svoju trgovinu. Nepozanti počinioci su na taj objekt ispalili troblonsku minu  koja je Anu usmrtila na licu mjestu. Inače Ana je majka Petra Mileusnića, koji je jedva preživio masakr izvršen nad njegovom porodicom kad su mu masakrirane i ubijene  kćerka Goranka (1970) i supruga Vera (1940), a sa njima je stradala i komšinica Bleženka Slabak (1941).

1993.

* U Jadransko more stiže brod-radio, koji će pod imenom “Pravo na riječ, kako se zove i francuska organizacija koja vodi cijelu operaciju, biti usidren u međunarodnim vodama, kao radio-stanica za zemlje bivše Jugoslavije

1994.

* Poslije 18 časova pregovora između delegacija RSK i RH u ruskoj ambasadi u Zagrebu potpisan je sporazum o prekidu vatre (Zagrebački sporazum), koji na linijama dodira sukobljenih strana stupa na snagu 4 aprila u 9:00 časova. U pregovorima su proučene i usklađene 34 geografske karte na kojima je detaljno definisana linija razgraničavanja. Do 8. aprila sve jedinice sa tih linija treba da se povuku najmanje 1.000 metara, a teško oružje, topovi i tenkovi povući će se najmanje 10, odnosno 20 kilometara od linije razdvajanja.

* Hrvatski predsjednik, dr Franjo Tuđman, primio je u Predsjedničkim dvorima američko izaslanstvo na čelu s Madeleine Olbrajt i Džonom Šalikašvilijem, koji su uoči odlaska za Sarajevo razgovarali s novinarima.

1995

* Nakon tri godine, jednog mjeseca i deset dana, danas prestaje djelovanje Zaštitnih snaga UN u Hrvatskoj – UNPROFOR-a – od tog stava Hrvatska, unatoč silnih pritisaka, čak i prijetnji, nije odstupila.

* Unatoč raznim nagađanima, novi mandat snaga UN-a u Hrvatskoj najvjerojatnije će početi sutra, kazao novinarima glasogovornik UNPROFOR-a Alun Roberts, te dodao kako je u četiri sektora situacija napeta te da Srbi u istočnom iz skladišta otimaju teško oružje.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.