D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.11.2022, ŽS u Zagrebu: ročište za glavni pretres pripadniku HVO zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres optuženom Kustura Perici, pripadniku HVO zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog u Donjem Vakufu u toku 1993 godine.

Optužnicom Državnog tužilaštva BiH Kustura je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, 18. januara 1993. godine, u mjestu Hrasnica (opština Gronji Vakuf), ubio jednog zarobljenog pripadnika Armije BiH, a drugog ranio, koju je  Sud BiH potvrdio je u julu 2014. godine.

Kustura zvani “Lipi”, prema informacijama Državnog tužilaštva BiH, živi u Zagrebu i ima državljanstvo BiH i Hrvatske. S obzirom da ima državljanstvo Hrvatske, optuženi ne može biti izručen BiH kako bi mu se sudilo, te je postupak protiv njega ustupljen pravosuđu Hrvatske, što znači da mu se sudi u prisustvu.

Od ukupno 110 optuženika, Među 110  okrivljenika koji se u novembru ove godine izvode  pred optužna vijeća ili na glavne pretrese i žalbena vijeća pred hrvatskim sudovima zbog krivičnih djela ratnih zločina samo su dva pripadnika Hrvatske vojske (HV) i jedan pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), a svi ostali su pripadnici bivših Jugoslovenske narodne armije (JNA), Teritorijalne odbrane (TO) i Srpske vojske Krajine (SVK).

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.