D.I.C. Veritas

е-Veritas, 30.12.2022, Пропуштена прилика у Вуковару

Укидањем употребе ћирилице и српског језика у Вуковару не бришу се само права већ и дио идентитета тог града. Срби знају и служе се латиницом, и није бит у томе, већ да се симболички покаже да Срби чине дио важан дио града којег ова лоша одлука не може обрисати, сматра Борис Милошевић

“Јучер је Град Вуковар је пропустио послати поруку за будућност међунационалних односа, постати позитиван примјер свим другим срединама у Хрватској, регији и цијелој Европи. Иако су одредбе вуковарског статута садржавале минимум минимума права на кориштење српског језика и писма грађанима српске националности, градоначелник и вијећници су одлучили и тај минимум посве брисати. Али не бришу се само права већ и дио идентитета града. Срби знају и служе се латиницом, и није бит у томе, већ да се симболички покаже да Срби чине дио града. Важан дио града којег ова лоша одлука не може обрисати.”

Тим је ријечима заступник СДСС-а БОРИС МИЛОШЕВИЋ на Фацебооку коментирао одлуку Градског вијећа Вуковара о измјенама Статута чиме је брисана одредба о службеној употреби српског језика и ћириличног писма на подрују града Вуковара.

Том одлуком се изван снаге ставила Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Града Вуковара која је припадницима српске националне мањине давала право слободне упорабе српског језика и ћириличног писма у друштвеном и јавном животу те у службеној комуникацији у јавним пословима из самоуправног дјелокруга Града Вуковара.

У појашњену одлуке о измјенама Стаута, наведено је како је тој одлуци претходила објава службених резултата пописа становништва проведенога 2021. године сукладно којима у граду Вуковару живи 29,73 посто Срба што је мање од једне трећине од укупног броја становника града те на тај начин не остварују право на службену употребу српског језика и ћириличног писма на подручју града Вуковара.

Предсједник вуковарског СДСС-а и замјеник вуковарског градоначелника из редова српске националне мањине СРЂАН КОЛАР (СДСС) казао је како одлука Градског вијећа представља огроман корак уназад.

“Тијеком расправе на сједници Вијећа осјећала се међу владајућима једна огромна незаинтересираност за ту тему, а назочан расправи није био нити градоначелник ИВАН ПЕНАВА, што довољно говори о свему”, казао је за Хину Колар. Оцијенио је како статутарна одлука о измјенама Статута Града Вуковар представља огроман корак уназад у односима Срба и Хрвата у Вуковару.

“Није пружена прилика за боље сутра у Вуковару”, поручио је Срђан Колар рекавши како је ријеч о одлуци против људскости. По његовим ријечима, резултат пописа становништва је онакав какав је, али увијек постоји могућност да се мањини дају нека права уколико то жели већина.

“Овдје такве воље није било. Погажен је минимум људских права, али то остаје на свијести оних који су подржали овакву одлуку”, казао је Колар.

За доношење такве одлуке били су вијећници Домовинског покрета, Хрватских суверениста, ХДЗ-а и предсједник Градског вијећа, независни ЖЕЉКО САБО док су против били двојица вијећника СДСС-а и вијећник Демократског савеза Срба СРЂАН МИЛАКОВИЋ.

Тим поводом огласио се и Милаковић поручивши како је “то поклон вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Пенавом”.

“Овим је окончано десетгодишње насиље над ћирилицом и српским језиком у којем времену је од разних државних тијела учињено све да до примјене овог права српске заједнице никада ни не дође. Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно рјешење у нади да ће Срба у Вуковару бити мање. Иако је исти показао постотак заступљености српске заједнице од готово 30 посто – никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи”, наводи Милаковић.

 

(Извор: Портал Новости)

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.