D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.12.2022, Propuštena prilika u Vukovaru

Ukidanjem upotrebe ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru ne brišu se samo prava već i dio identiteta tog grada. Srbi znaju i služe se latinicom, i nije bit u tome, već da se simbolički pokaže da Srbi čine dio važan dio grada kojeg ova loša odluka ne može obrisati, smatra Boris Milošević

“Jučer je Grad Vukovar je propustio poslati poruku za budućnost međunacionalnih odnosa, postati pozitivan primjer svim drugim sredinama u Hrvatskoj, regiji i cijeloj Evropi. Iako su odredbe vukovarskog statuta sadržavale minimum minimuma prava na korištenje srpskog jezika i pisma građanima srpske nacionalnosti, gradonačelnik i vijećnici su odlučili i taj minimum posve brisati. Ali ne brišu se samo prava već i dio identiteta grada. Srbi znaju i služe se latinicom, i nije bit u tome, već da se simbolički pokaže da Srbi čine dio grada. Važan dio grada kojeg ova loša odluka ne može obrisati.”

Tim je riječima zastupnik SDSS-a Boris Milošević na Facebooku komentirao odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjenama Statuta čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na podruju grada Vukovara.

Tom odlukom se izvan snage stavila Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je pripadnicima srpske nacionalne manjine davala pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

U pojašnjenu odluke o izmjenama Stauta, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine sukladno kojima u gradu Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) kazao je kako odluka Gradskog vijeća predstavlja ogroman korak unazad.

“Tijekom rasprave na sjednici Vijeća osjećala se među vladajućima jedna ogromna nezainteresiranost za tu temu, a nazočan raspravi nije bio niti gradonačelnik Ivan Penava, što dovoljno govori o svemu”, kazao je za Hinu Kolar. Ocijenio je kako statutarna odluka o izmjenama Statuta Grada Vukovar predstavlja ogroman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata u Vukovaru.

“Nije pružena prilika za bolje sutra u Vukovaru”, poručio je Srđan Kolar rekavši kako je riječ o odluci protiv ljudskosti. Po njegovim riječima, rezultat popisa stanovništva je onakav kakav je, ali uvijek postoji mogućnost da se manjini daju neka prava ukoliko to želi većina.

“Ovdje takve volje nije bilo. Pogažen je minimum ljudskih prava, ali to ostaje na svijesti onih koji su podržali ovakvu odluku”, kazao je Kolar.

Za donošenje takve odluke bili su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Željko Sabo dok su protiv bili dvojica vijećnika SDSS-a i vijećnik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković.

Tim povodom oglasio se i Milaković poručivši kako je “to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom”.

“Ovim je okončano desetgodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kojem vremenu je od raznih državnih tijela učinjeno sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto – nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži”, navodi Milaković.

 

(Izvor: Portal Novosti)

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.