D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 31. mart

1991.

* U jutarnjim satima, dok su katolički vjernici proslavljali Uskrs, a pravoslavni obilježavali praznik Cveti, iz Zagreba je prema Nacionalnom praku Plitvice krenula grupa od 400 hrvatskih specijalaca. U isto vreme u plitvičkim hotelima maskirana među turiste, krila  se grupa hrvatskih specijalaca. Srbi su očekivali napad tako da su ih čekali spremni na postavljenim barikadama na ulazima u Nacionalni park. Jutro je bilo maglovito, snijega je bilo poprilično. Puškaranje je započelo između 6 i 7 sati. Brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci su do podneva uspijeli da zauzmu hotele i uspostave kontrolu nad Nacionalnim parkom. Dalju eskalaciju sukoba sprečila je JNA koja se postavila kao tampon zona između zaraćenih strana.

* Na hrvatskoj strani je poginuo Josip Jović (1969) iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno. Na srpskoj strani poginuo je teritorijalac Rajko Vukadinović (1959) iz Kompolja, kod Korenice, zarobljeno je 17 pripadnika srpskih snaga, koji su krvnički prebijani sve do njihove razmjene 13.08.1991.

* Plitvički događaj naziva se još i „Krvavi uskrs“ i po mnogim izvorima se uzima za početak rata u Hrvatskoj.

* Na vanrednoj sjednici Predsjedništva SFRJ povodom događaja na Plitvicama izdato je naređenje jedinicama JNA da obezbjede poštovanje prekida vatre, kao i da se podigne borbena gotovost odgovarajućih jedinica JNA.

 

1992.

Dok su saborcima vozili hranu na položaj Mali Alan na Velebitu poginuli su: Sovilj Milenko (1959) i Stanić Boško (1951) kada su njihov kamion presreli hrvatski vojnici.

* Na Slunjskom ratištu na položaju Pavlovac stradali su: Cvijetičanin Miloš (1958) i Vuletić Lazo (1949) kada je njihov automobil naišao na protivtenkovsku minu.

1993.

 * U Mikluševcima u svojoj kući ubijen je Stracenski Petar (1919), inače Rusin. Počinilac je ostao nepoznat.

1994.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upozorio je da bi Hrvatska mogla ponovo upotrebiti silu u zauzimanju područja Krajine, ukoliko Srbi odbiju hrvatski suverenitet na toj teritoriji Hrvatske.

* SB UN je, poslije dugih pregovora, pronašao  kompromisno rješenje za Rezoluciju 908 o UNPROFOR-u, u BiH i Hrvatskoj. Mandat mirovnim snagama je produžen za šest mjeseci. Američka delegacija je prihvatila da se odmah u BiH i Hrvatsku pošalje 3.500 novih vojnika.

 

 1995.

* Rezolucijom 981 ustanovljena je Operacija UN za obnavljanje povjerenja u Hrvatskoj (UNKRO). Mandatom ovih snaga predviđeno je izvršavanje funkcija predviđenih Sporazumom o prekidu vatre od 29. marta 1994. god. kao i „olakšavanje sprovođenja“ Ekonomskog sporazuma od 2. decembra 1994. godine. UNKRO će djelovati u Hrvatskoj do 30. juna 1995. godine, prema slovu rezolucije „UNKRO predstavlja privremeni aranžman za stvaranje uslova koji će olakšati  postizanje rješenja putem pregovora u skladu s teritorijalnim integritetom RH i koji će garantovati bezbjednost i prava svih zajednica koji žive u određenim oblastima RH, bez obzira da li čine u toj oblasti većinu ili manjinu. Što se tiče detalja sprovođenja rezolucije o mirovnim snagama u Hrvatskoj i Krajini, SB će do 21. aprila pripremiti dodatne elemente, a na osnovu rezultata pregovora koje vodi Torvald Stoltenberg sa Hrvatskom i RS Krajinom“.

 

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.