D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.03.2023, ŽS u Splitu: Glavni pretres protiv opt. Gorana Vujanića

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište u ponovljenom postupku protiv optuženog Gorana Vujanića (1971) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku optužnicom od 23.10.1992. godine tereti ga, sa još 21 osobom, da su u razdoblju od mjeseca maja 1991. pa do 20. januara 1992. godine na području mjesta Ervenika, opština Knin, kao pripadnici paravojnih jedinica tzv. „Krajina“ u cilju da stanovništvo hrvatske nacionlnosti napusti teritorij tzv. „SAO Krajina“, kršeći norme međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, vršili terorističke akcije prema tom stanovništvu u kojima im prijetili, vrijeđali ih, fizički ih maltretirali, pljačkali i uništavali pokretnu imovinu, a nepokretnu palili, te ih lišavali slobode i odvodili u zatvore u Knin, gdje su bivali psihički i fizički maltretirani, zbog kojeg terora su mnogi od mještana da bi sačuvali goli život morali iz mjesta pobjeći.

Presudom Okružnog suda u Šibeniku broj: K-12/92. od 12.04.1993. godine svi optuženi su osuđeni na kazne zatvora od po 10 godina.

Rješenjem Županijskog suda u Šibeniku od 06.04.2009.  prihvaćen je zahtjev ŽDO Šibenik od 04.03.2009., te je dopuštena obnova krivičnog postupka protiv većine osuđenih, među kojima se nije nalazio Goran Vujanić.

Do obnove postupka moglo je doći na zahtjev pravosnažno osuđenog Gorana Vujanića.

Nije nam poznato da li se obnova postupka vodi u prisustvu okrivljenog Vujanića.

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.