D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. februar

1991

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman razgovarao je u Zagrebu sa američkim ambasadorom u SFRJ Vorenom Cimermanom. Tom prilikom predsjednik Hrvatske iskoristio je priliku da se zahvali vladi SAD-a na ukazanoj podršci nosiocima demokratskih procesa u Hrvatskoj.

* Hrvatski ministar informacija Miroslav Šibl izjavio je: “Ukoliko se Slovenija odvoji od Jugoslavije, to će učiniti i Hrvatska”.

* Vlada Hrvatske donjela je odluku o ukidanju kazneno-popravnog doma u Staroj Gradišci.

* Delegacija Evropskog savjeta, koju čine Fernandes Ordonjas i Katrin Lalimijer, je u posjeti Jugoslaviji. Ocijenjeno je da je prvi uslov za mirno rješenje jugoslovenske krize da Jugoslavija uđe u Savjet Evrope i da se raspišu višestranački izbori za savezni parlament.

1992.

* Generalni sekretar UN Butros Gali odgovorio je na zahtev Saveznog Sekreterijata za inostrane poslove (SSIP) da u ovom trenutku SB UN preporučuje donošenje odluke o slanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je pismo ličnom izaslaniku generalnog sekretara UN za Jugoslaviju Sajrusu Vensu, i obavezao se na potpuno i bezuslovno prihvatanje koncepta i plana o rasporedu mirovnih snaga UN.

* U američkom Senatu u Njujorku održana je rasprava o Jugoslaviji, nakon koje je donijet zaključak u kome se kaže: “Jugoslavija je na ivici katastrofalnog rata koji bi mogao dovesti u pitanje cijeli region, a time i američke interese i process demokratizacije koji je započeo u istočnoj Evropi”.

1995.

* Predstavnik UNPROFOR-a u Zagrebu saopštio je da je primirje potpisano 29. marta 1994. Između snaga RSK i RH do 25. februara 1995. prekršeno 168. puta.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.