D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. decembar

1991.

* Potpisan dogovor o prekidu dejstava oko Dubrovnika između JNA i hrvatskih oružanih snaga. Nadzor sporazuma prepušten je evropskim posmatračima.

* 78 nobelovaca iz cijelog svijeta potpisalo je apel za okončanje rata u Jugoslaviji

* Arbitražna – Bedinterova komisija odgovorila je na pitanje predsjedavjućeg Mirovne konferencije o Jugoslaviji lorda Karingtona u kom se državopravnom statusu nalazi Jugoslavija. Komisja je konstatovala da se SFRJ nalazi u “procesu raspada”

* Pripadnici specijalne jedinice MUP-a RH poznate pod nazivima “merčepovci” i “Jesenje kiše”, kojom je komandovao Tomislav Merčep, u Zagrebu su  7. decembra 1991. godine likvidirali Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju (36) i njihovu maloljetnu kćerku Aleksandru (12). Ubrzo po pronalasku leševa, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice  – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata kojeg su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi kao nezakoniti izuzeti iz spisa, a optuženi oslobođeni  “u nedostatku dokaza”.

* Pripadnici ZNG (Glavaševi bojovnici) u Osijeku iz njihovih stanova odvedeli su Janjić Milana (1947), porijeklom iz Crne Gore, Kutlić Milana (1941), doktor (hirurg-onkolog) i Radoslava Ratkovića, zaposlenik u Osiječkoj bolnici. Ubistva u Osijeku su se odvijala na isti način –  nasilno odvođenje iz stanova i kuća,  vezivanje selotejp trakom, mučenje u Dubrovačkoj 30, odvoženje do Drave i likvidacija vatrenim oružjem. Janjić se i dalje vodi kao nestao, Kutlić je nađen nakon godinu dana a Ratković je, iako mučen, upucan i bačen u Dravu, preživio i svedočio o svom stradanju.  

 * U Kukunjevcu u opštini Pakrac, selu u kojem su ostali samo stari i nemoćni,  pripadnici ZNG su u zaklali i spalili u vlastim kućama:  Grubnić Vukašinović Savetu (1905) i bračni par Vojnović Peru (1934) i Maru (1934). Pero je bio invalid u kolicima.

 1992.

* Američki list Njujork tajms u svom najnovijem izdanju piše da je američki interes za intervenciju u Jugoslaviji daleko veći nego u Somaliji, te da ako se “srpska agresija” ne zaustavi ratni požar će se proširiti na Balkan i istočnu evropu. List poziva predsjednika SAD, Buša da preduzme akciju sličnu onoj u Somaliji, navodeći niz mjera koje bi mogle biti preduzete sa minimumom rizika, počev od obaranja srpskih aviona u Bosni, do bombardovanja vojnih potencijala u Bosni i Srbiji i ukidanju embarga na uvoz oružja u BiH.

1994.

* “Ukoliko međunarodna zajednica ne osudi najnoviju agresiju regularne armije Hrvatske i jedinica HVO na Grahovo i Glamoč, predstoji veliki srpsko-hrvatski rat”, rekao je Radovan Karadžić, predsjednik RS na Palama.”Mislim da je napad Hrvatske na RS samo štih proba za šire angažovanje Hrvatske armije na područje RSK”, dodao je Karadžić

1995.

* Ekspert UNHCR za pravnu zaštiti Adelmo Rizo Valdetaro izjavio je da su mogućnosti povrataka srpski izbjeglica u Hrvatsku vrlo ograničene. Prema njegovim riječima, hrvatske vlasti dozvoljavaju povratak samo onima koji su iz Hravtske otišli poslije maja 1995. i izbjeglicama koji u Hrvatskoj imaju bliske rođake, radi spajanja porodica, pa i to uz vrlo komplikovanu proceduru.

* U Zagrebu je završen prvi sastanak Jugoslovensko-hrvatske komisije za nestala lica, formirane na osnovu Dejtonskog sporazuma. Dogovorena je puna saradnja u traženju nestalih lica, razmijenjena dokumentacija i zakazan novi sastanak u Beogradu.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.