D.I.C. Veritas

е-Veritas, 09.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 9. децембар

1990.

* Предсједништво СФРЈ оцијенило је да је послије вишестраначких избора у земљи, неопходно заједно са федералном скупштином, СИВ и представници република и покрајина, повести политичку акцију за тражење излаза из политичке и уставне кризе.

1991.

* Предсједавајући Мировне конференције о Југославији, лорд Питер Карингтон, у Хагу одржао је састанак са предсједницима свих југсолвенских република. Након састанка саопштено је да је постигнут договор о наставку Конференције о Југославији. Разлике су остале у погледу рјешења садржаних у Извјештају Бединтерове Арбитражне комисије, јер се Комисија сложила са становиштем Хрватске и Словеније о томе да се држава распала, али је разматрала и могућност установљавања заједнице народа који желе да остану у Југославији, Србија и Црна Гора се нису сложиле са рјешењем, због тога што у њему није назначено ко ће бити сукцесор Југославије у смислу међународног права.

* Крње предсједништво СФРЈ одбацило је закључке Бадинтерове Арбитражне комисије, а њене ставове о процесу дезинтеграције прогласило је неприхватљивим.

* Члан крњег предсједништва СФРЈ из Македоније, Васил Тупурковски, најавио је повлачење из тог тјела.

* ЗНГ су у Дарувару из засједе убиле Вујић Слободана (1962) из Дарувара, а у Доњој Вријесци, у општини Дарувар, испред породичне куће, убијен је Самарџић Јово (1949).

* У центру Земуника Доњег пронађен је објешен Косовић Момчило (1940), који је у том селу имао кућу и имање. Усљед ратних дејстава, Момчило се са породицом склонио у Земуник Горњи, кој су контролисале српске снаге. Објешен је када је отишао да обиђе кућу и имање.

1994.

* Предсједник РСК Милан Мартић упутио је писмо генералном секретару УН, Бутросу Галију, у којем указује на агресију хрватске војске на дијелове РС у предијелу Грахова и Гламоча. УН даје Хрватској “одријешене руке за своје опаке ратне намјере”, оцјењује Мартић.

* Представник УНПРОФОРА-а је у Загребу изјавио да је ситуација на “сектору Исток” веома напета, јер обе стране имају тешко наоружање и људство унутар зоне разграничења. На међудржавном прелазу су представници војних снага РХ и РСК договорили да обострано предузму мере да се избјегну инциденти и било какве офанзивне активности.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.