D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.12.2022, ŽDO u Rijeci: Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 70-godišnjaka zbog ratnog zločina u Gornjoj Glini kod Slunja.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 22. novembra 2022, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Srbije (1952) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je na internetskim stranicama toga organa, ne navodeći ni inicijale ni ime osumnjičenog.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 70-godišnjak tokom novembra 1991. godine, u Gornjoj Glini, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta Gornja Glina od tzv. JNA i srpskih paravojnih jedinica, kao komandir voda TO Gornji Šlivnjak postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva tako što je naredio pripadnicima navedenog voda da opljačkaju imovinu iz kuća i drugih objekata nesrpskog stanovništva, a potom da zapale kuće i druge objekte, što su oni i učinili pri čemu su u jednoj od kuća ubili i zapalili dvoje civila, te da je sam ubio jednog civila na način da je ispalio u njega više hitaca iz automatske puške.

Okrivljeni nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Prema Veritasovim saznanjima, okrivljeni se zove KARAMARKOVIĆ MILOŠ zv. Lošo.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.