D.I.C. Veritas

e-Veritas,12.10.2022, Борис Тадић: ‘Србија и Хрватска су прије више од десет година имале функционалне односе. Данас се престајемо разумијевати‘

Бивши предсједник Србије Борис Тадић у суботу је у Ријеци оцијенио да су Хрватска и Србија прије више од десет година показале да могу имати функционалне односе, а сљедећих 10 година су то оповргнуле, пише ХИНА у данашњем под данашњим датумом.

Надам се да ћемо опет имати 10 година функционалних односа, али у овим околностима морамо спустити разину очекивања, истакнуо је Тадић на округлом столу о српско-хрватским односима у организацији Српског културног друштва „Просвјета” Ријека и Вијећа Српске националне мањине Приморско-горанске жупаније.

Према Борису Тадићу је узрок промјене односа промјена људи на власти, њихова карактера те различитих политичких идентитета и особних политичких повијести. Подсјетио је на раздобље у којем је био предсједник Србије у два мандата, истакнувши да је интензивно отварање односа с Хрватском почео с премијером Ивом Санадером.

“Имали смо врло озбиљне стратешке договоре”, навео је. “Врло интензивно сам сурађивао с предсједницима Ивом Јосиповићем и Стјепаном Месићем, те смо досегли врло високу разину билатералних односа”, рекао је додајући да ни с једним свјетским државником није имао интензивније разговоре као с државницима из Хрватске.

Сматрао сам да су хрватско-српски односи темељ рјешавања питања западног Балкана и да је боље да их рјешавамо сами, без асистенција ЕУ, САД или Русије, навео је. Нагласио је да су међусобни проблеми и даље остали, попут питања несталих тијеком рата.

“Не знам јесмо ли били обмањивани из служби које су достављале податке ни што су радиле дубоке државе. Нисмо контролирали државу до краја јер нисмо били тоталитарни него демократски лидери”, рекао је Тадић.

Оцијенио је да Хрвати и Срби престају разумијевати једни друге, а да су при том најтеже погођени представници мањина обају народа у другим државама. Односи Србије и Хрватске дефинирају у позитивном смислу и стање у БиХ, рекао је бивши предсједник Србије Борис Тадић.

На потицај модератора да коментира изјаве предсједника Србије Александра Вучића о љетовању грађана Србије у Хрватској, Тадић је оцијенио да су те изјаве биле “скаредне и неприхватљиве”, као и придруживање томе премијерке Ане Брнабић. Ја немам проблема с љетовањем у Хрватској, рекао је. Но, рекао је да су “такве изјаве и посљедица политичких сигнала из Хрватске”. Недостаје нам отворен и искрен дијалог, поручио је.

Тадић је упозорио да живимо у врло опасном и непредвидљивом свијету те да се врло ломљиви односи на Балкану могу у тим околностима још више поломити.

Осврнуо се на рат у Украјини, оцијенивши да је ријеч о “дивљој и потпуно неприхватљивој интервенцији”, чак и ако су постојали одређени разлози попут проблема са ширењем НАТО-а.

“Бојим се да неодговорни људи с врло специфичним карактерима и менталним структурама, кад виде да што раде велике силе помисле да то могу и мале државе. Надам се да то никоме на Балкану неће пасти на памет”, нагласио је.

Уз Бориса Тадића на округлом столу су судјеловали и професори на Факултету политичких знаности у Загребу Синиша Таталовић и Дејан Јовић.

Јовић је оцијенио да је нови ратни сукоб на овом подручју за сад немогућ, наводећи да има мотива, али нема средстава за то, а постоји и надзор и контрола војних ресурса изнад сваке националне државе.

Таталовић је истакнуо да би и друге земље западног Балкана требале ући што прије у ЕУ, што би донијело смањењу тензија међу њима.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.