D.I.C. Veritas

е-Veritas,17.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 17. децембра

1991.

* Савјет министара ЕЗ је усвајањем нове декларације о Југославији одлучио да призна независност свим југословенским републикама које буду прихватиле Декларацију о критеријумима за признавање нових држава у Источној Европи и СССР-у, које је Савјет министара усвојио истог дана. Према овим одлукама, југословенске републике би морале да до 23. децембра изразе своју жељу за независношћу. Одличено је да рок за њихово међенародно признање буде 15. јануар.

* У Подравској Слатини припадници ЗНГ упали су у кућу Гркинић Станка и Марије, и док су они још спавали у њих су испалили више метака. Гркинић Стево (1924) је преминуо на лицу мјеста а тешко повређена Марица је преживјела.

* У Горњим Гучанима, општина Подравска Слатина, убијени су супружници Кљајић Душан (1949) и Недељка (1953).

* У Воћину су ухапшени и одведени у Подравску Слатину, гдје је нарађено да се ликвидирају Радмиловић Радомир (1958) и Смољанић Гавро (1950). Породице и даље трагају за њиховим посмртним остацима.

*У Ласлову, општина Осијек, убијена је Аћимовић Зора (1938).

1992.

* Копредсједници Мировне конференције о Југославији, Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен, разговарали су у Загребу са хрватским предсједником Фрањом Туђманом и предсједником предсједништва БиХ Алијом Изетбеговићем. Након овог сасатанка лорд Дејвид Овен је у Великој Кладуши разговарао са Фикретом Абдићем.

* На Министарском савјету НАТО у Бриселу усвојена је Декларација о бившој Југославији у којој је изражена забринутост због погорашања ситуације у Југославији. Истакнуто је да је НАТО спреман да предузме одговарјуће мјере, али само на захтијев СБ УН.

1993.

* Изборна комисија РСК саопштила је да није изабран предсједник РСК, јер ниједан кандидат није добио потребан број гласова. Највише гласова је добио Милан Бабић (49,09%). На изборе је изашло 236.300 грађана с правом гласа, од укупно 289.066 уписаних у бирачке спискове. Избори су поништени на 12 гласачких мјеста и поновиће се 26. децембра.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.