D.I.C. Veritas

e-Veritas,24.04.2024, Саопштење поводом хапшења Србина Чедомира Вукадина у Жупанијском суду у Сплиту

Јуче је хрватска полиција у згради Жупанијског суда у Сплиту ухапсила Србина Чедомира Вукадина (65) родом из села Врбника крај Книна на основу полицијске кривичне пријаве због наводно почињеног кривичног д‌јела ратног злочина у току деведесетих и то за вријеме док му се одржавало суђење на том суду такође због кривичног д‌јела ратног злочина из истог периода по ранијој оптужби, у ком предмету се бранио са слободе.

По Веритасовим сазнањима хапшење се десило прије објаве очекиване ослобађајуће пресуде за кривично д‌јело за које му се судило по оптужници Жупанијског државног одвјетништва (ЖДО) у Сплиту из  2015. године.

Према саопштењу ПУ шибенско-книнске осумњичени 76-годишњак и 65-годишњак (Чедомир Вукадин) терете се да су у раздобљу од јануара до децембра 1993. године, у својству команданта и замјеника команданта 1. батаљона 75. моторизоване бригаде војске РСК починили укупно 28  кривичних ђела „ратни злочин против цивилног становништва“ на штету хрватског цивилног становништва. Проведеним криминалистичким истраживањем је утврђено како су осумњичени у наведеном временском раздобљу, имали стварну и реалну улогу у командовању и надзору над припадницима јединица с којима су командовали и које су им биле подређене у јединици, а које су “окупирале и запосјеле простор и мјеста Опћине Промина с припадајућим насељима”. Утврђено је како су осумњичени с окупираног подручја протјерали велики број хрватског цивилног становништва, те су били упознати с чињеницом да се током нападних и других борбених д‌јеловања њима подређених постројби на том подручју, цивилно становништво хрватске националности мучи, протузаконито затвара, те да су убијене 24 особе, старости од 43 – 87 година. Такође је утврђено да су у истом временском раздобљу припадници наведене постројбе, силовали двије женске особе а покушали силовати једну женску особу, наводи се у кривичној пријави.

Након хапшења, осумњичени Вукадин је, предан притворском надзорнику Полицијске управе шибенско-книнске, док осумњичени 76-годишњак није доступан правосудним тијелима Републике Хрватске, а против обојице је кривична пријава достављена надлежном Жупанијском државном одвјетништву у Сплиту, које је према сазнањима Веритаса, против обојице осумњичених отворило истрагу, док је судија истраге Жупанијског суда у Сплиту, на приједлог Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту, осумњиченом Вукадину одредило истражни затвор у трајању од мјесец дана због опасности од бијега, с обзиром да има пребивалиште у Србији, чије држављанство, поред хрватског такође посједује.

Према подацима Државног одвјетништва РХ из маја 2023. године, због злочина почињених у „домовинском рату“ кривични је поступак у протекле три деценије покренут укупно против 4.000 особа, од чега их је правоснажно и неправоснажно осуђено 707, тренутно се пред надлежним судовима води кривични поступак против 499, а истрага против 139 особа.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичног ђела ратних злочина налази 25 особа српске националности, од којих је 14 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуде.

 

У Београду, 24.04.2024.

ПРЕДСЈЕДНИК

Саво Штрбац

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.