D.I.C. Veritas

Fokus, 15.02.2012., Neoboriv zločinački poduhvat u Hrvatskoj

Haške sudije naučile su pameti Hrvatsku i 12 američkih lobista koji su se Tribunalu požalili na kvalifikaciju “Oluje” kao udruženog zločinačkog poduhvata. Tribunal je odbacio njihov podnesak, čime je dao nadu oštećenima, prije svih protjeranim Srbima i porodicama ubijenih u toj vojno-policijskoj akciji, da će “Oluja” na kraju i zvanično biti okvalifikovana kao udruženi zločinački poduhvat. To bi zadovoljilo hrvatske Srbe i dalo im mogućnost da se izbore za svoja izgubljena prava, ali i da pokrenu sporove protiv Hrvatske za nadoknadu štete za svoje ubijene, rekao je Savo Štrbac direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

- Ovakav razvoj događaja može biti vjetar u leđa tužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid. I dalje smatram da to pitanje treba riješiti na sudu, jer su političke elite promjenjiva kategorija – rekao je Štrbac u intervjuu za “Fokus”.

FOKUS: Kako ste vi dočekali vijest o odbacivanju hrvatskog podneska od strane Haškog tribunala?

ŠTRBAC: Nakon odbacivanja podnesaka Hrvatske i njenih američkih lobista u Haškom tribunalu, može se očekivati potvrda presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču za “Oluju” i to za udruženi zločinački poduhvat. Gotovina i Markač su osuđeni na 24 i 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. To što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo, nakon hrvatskog, i podnesak 12 lobista, govori kako se može očekivati da se potvrdi prvostepena presuda po pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, iz Hrvatske. Dobro je što je Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo zahtjev 12 američkih, navodnih pravnih i vojnih stručnjaka, uz ocjenu da su pristrasni i da nisu objektivni, te da su dvojica iz te grupe već bila ranije uključena u ovaj slučaj, od kojih jedan kao vještak odbrane Gotovine, a drugi kao izvještač UN, koji je tvrdio da nije bilo zločina nad srpskim civilima u akciji “Medački džep”. Ova sudska odluka potvrđuje da je sve ovo Hrvatska izlobirala i da su platili tih 12 veličanstvenih, kako su ih predstavljali u Hrvatskoj.

Mislim da su ih haške sudije dobro naučile pameti.

Hrvatska se i dalje nada da će uspjeti da spase generale i hrvatsku državu, jer se boji posljedica presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer tada više ništa neće biti kao prije.

FOKUS: Šta je, zapravo, to na čemu se temelji udruženi zločinački poduhvat u Hrvatskoj?

ŠTRBAC: Prvostepni sud u Hagu je najvećim dijelom presude od 1.400 strana obrazložio tu kvalifikaciju. To je jedna pravna sintagma, koja je originalni proizvod Haškog tribunala. Ona podrazumijeva da aktuelna vojna, državna i policijska vlast odluči šta će učiniti s protivnim stranom. Najkonkretnije. Tuđman je s najodgovornijim ljudima nekoliko dana pred “Oluju” napravio plan kako protjerati Srbe za sva vremena s područja Krajine. Čuvena je njegova rečenica da treba udariti tako da nestanu za sva vremena. Po tom scenariju s Briona, o čemu postoje transkripti, odigralo se sve na terenu. Desilo se etničko čišćenje Srba. Udruženi zločinački poduhvat ima svoj nastavak u presudi Haga, koji kaže da je hrvatski vrh organizovao etničko čišćenje. To se i ostvarilo.

FOKUS: Akcija hrvatske vojske u akciji “Oluja” nastavila se i u BiH, ali epiloga do danas nema. Kako to doživljavate?

ŠTRBAC: Mnogi zločini nad Srbima nisu procesuirani. Pred Hagom nema više šansi za procesuiranje, za ono što do 2004. godine nije podignuta optužnica.

Zato ostaju nacionalni sudovi. Međunarodna zajednica pomogla je nacionalne sudove za nastavak suđenja za ratne zločine. Ako hoćemo istinsko suočavanje s prošlošću, onda se svi slučajevi koji upućuju na zločin moraju procesuirati. Do tog nismo došli, ni u Hrvatskoj, a posebno u BiH. Sudovi za ratne zločine na ovim prostorima imaće posla u narednih nekoliko decenija.

FOKUS: Kakav je položaj Srba u Hrvatskoj i da li skoro članstvo te zemlje u EU donosi neki osjetno bolji položaj srpskim povratnicima?

ŠTRBAC: Nažalost, za sada taj položaj se ne popravlja. Istina, kratak je mandat ove vlade. U projektima vlade, kao i budžetu, koji je tek usvojen ne vidim stavke koje bi nešto bitnije promijenile položaj Srba u Hrvatskoj, kao i onih, koji su trenutno izvan zemlje. Ima mnogo neriješenih problema.

M. KREMENOVIĆ

Nema odustajanja od kontratužbe

FOKUS: Spadate u red ljudi koji se zalažu da se međusobne tužbe za genocid između Srbije i Hrvatske riješe pred sudom. Koliko odbijanje podneska Hrvatske zapravo pomaže Srbiji?

ŠTBAC: Apsolutno zastupam ideju da se to pitanje riješi na sudu. Potvrda presude s ovom kvalifikacijom bila bi i vjetar u leđa kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, kao i tužbi oko 200.000 krajiških Srba pred sudom u Čikagu protiv američke kompanije “MPRI” i grupe penzionisanih američkih generala, koji su planirali “Oluju”. Ako imate dva naroda s prošlošću kakvu imaju Srbi i Hrvati, u kojem je 20. vijek obilovao sukobima koji su se ciklički ponavljali, onda to treba raščistiti. Hrvatska je tužila Srbiju za genocid u posljednjem ratu, Srbija je uzvratila tužbom s argumentima da “Oluja” jedina ima pun kapacitet da se okvalifikuje kao genocid. Ništa više ne može da opterećuje dva naroda nego što je genocid. Ne treba zaboraviti ni šta se desilo u NDH, za vrijeme Pavelića, što takođe nije procesuirano, onda mislim da tako ozbiljna stvar ne bi trebalo da se ostavi odlukama političkih elita, koje su trenutno na vlasti, jer su one promjenjiva kategorija. Bio bi to kratkotrajni efekat, ali dugoročno gledano najbolje bi bilo da Međunarodni sud pravde kaže svoje mišljenje, iako smo svjesni da odluka može bitri trojaka. Kakva god da bude odluka, bila bi bolja nego vansudska poravnanja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.