D.I.C. Veritas

Fonet, 14.06.2014., FIFA: Šimunić se nije ni izvinio

Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić je iskusan igrač koji bi trebalo da bude uzor mladima, a nije osudio ni ustaški režim, niti se izvinio žtrtvama, navodi se u odgovoru FIFA

Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić je iskusan igrač koji bi trebalo da bude uzor mladima, a nije osudio ni ustaški režim, niti se izvinio žtrtvama, navodi se u odgovoru Svetske fudbalske federacije (FIFA), na osnovu čega je Arbitražni sud za sport u Lozani potvrdio zabranu hrvatskom fudbaleru da nastupi na 10 utakmica nacionalnog tima.

Zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom” posle utakmice sa Islandom, Šimunić je kažnjen i sa zabranom dolaska na stadion i sa skoro 25.000 evra.

U odgovoru FIFA se citiraju istorijske knjige o ustaškom režimu, secira se pozdrav “Za dom – spremni”, navode se slični pozdravi, kao što je nacistički “Zig Hajl”, upoređuju se sportisti kažnjeni zbog rasizma, kao i presude hrvatskih sudova o veličanju ustaštva.

Kao svedoka je FIFA pozvala istoričara Božu Repu sa Univerziteta u Ljubljani, prema čijim rečima je tokom ustaškog režima ubijeno oko 30.000 Jevreja, isto toliko Roma i oko 335.000 Srba.

U aprilu 1941. se izraz “Za dom – spremni” počeo javljati na službenim dokumentima Nezavisne Države Hrvatske. Ustaški vođa Ante Pavelić je 21. aprila 1941. narodu okupljenom na Trgu svetog Marka u Zagrebu uputio pozdrav “Za dom”, a gomila mu je uzvratila “Spremni”, navela je FIFA.

Dodaje se da se ne može reći da je Šimunić slavio pobedu, jer je ostao sam na terenu, pošto su njegovi saigrači otišli, i “nisu se mogle videti tople scene radosti i sreće”, piše Jutarnji list.

“Na video snimku je vidljivo da ga navijači pozdravljaju uzdignutom desnicom i to se nedvosmisleno može shvatiti kao nacistički pozdrav. Šimunić je diskriminisao sve koji su stradali u vreme ustaškog režima”, zaključila je FIFA.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.