D.I.C. Veritas

„Glas srpske“, 03.08.2012. – Potvrđivanje presude Gotovini i Markaču šansa za Srbe

Šef Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas” Savo Štrbac rekao je da očekuje da će do kraja godine Haški tribunal izreći drugostepenu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kojom će biti potvrđena prvostepena presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu u operaciji „Oluja” 1995. godine, prenose agencije.

Potvrđivanje presude Gotovini i Markaču šansa za Srbe

Štrbac je rekao da je od velike važnosti da drugostepena presuda bude objavljena do kraja godine, prije nego što počne parnični postupak pred Međunarodnim sudom pravde i Federalnim sudom u Čikagu po tužbi Krajišnika protiv konsultanske firme MPRI.

- Uspjeh u tim postupcima omogućio bi Srbima iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine (RSK) da brže i lakše vrate sve što im je silom oduzeto i uništeno u operaciji “Oluja” – rekao je Štrbac na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja godišnjice progona Srba iz RSK u operaciji „Oluja”.

Uspjeh u tim postupcima omogućio bi Srbima i da ostvare sva prava koja su im uskraćena poslije “Oluje”, uključujući i široku političku autonomiju kakvu je garantovala međunarodna zajednica Planom “Z-4”, dodao je Štrbac.

Štrbac je rekao da Hrvatska i dalje izbjegava da saopšti podatke sa popisa stanovništva u Hrvatskoj održanog u aprilu, zato što su porazni podaci o trenutnom broju Srba u Hrvatskoj, koji nije veći od tri odsto.

On je rekao da se time obistinila izjava nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je najavljivao da će Srbi biti svedeni u Hrvatskoj na ispod tri odsto, kao remetilački faktor.

Štrbac je rekao da je prije rata u Hrvatskoj bilo registrovano 582.000 Srba ili 12,2 odsto prijeratnog stanovništva i 106.000 Jugoslovena, dok je na popisu 2001. godine u Hrvatskoj registrovano 201.000 Srba i 176 Jugoslovena, ističući da se nameće zaključak da je 400.000 Srba „nestalo, isparilo”.

Štrbac je rekao da je u akciji “Oluja” poginulo i nestalo 1.922 Srba među kojima 1.192 civila, od kojih su polovina stariji od 60 godina, i 546 žena.

- Od 1996. do 2006. godine u etnički motivisanim napadima ubijeno je najmanje 70 Srba povratnika u Hrvatsku, dok je 13 povratnika izvršilo samoubistvo pod sumnjivim okolnostima – istakao je Štrbac.

On je rekao da je od ukupnog broja žrtava „Oluje” do sada rasvijetljena sudbina 947 lica, dok se na evidenciji nestalih još vodi 975 lica, od čega 674 civila, među kojima 331 žena.

- Hrvatska izbjegava ekshumacije poznatih mjesta ukopa sa najmanje 413 posmrtnih ostataka Srba i identifikaciju 263 ekshumirana posmrtna ostatka – zaključio je Štrbac.

Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Krajine biće organizovano od danas do 7. avgusta u Banjaluci, Svodni kod Novog Grada i Janjilama kod Petrovca, najavljeno je ranije iz “Veritasa”.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da očekuje da će nakon potvrđivanja drugostepene presude hrvatskim generalima u Hagu, BiH procesuirati naredbodavce i izvršioce ratnog zločina nad Srbima u operaciji „Oluja”, uključujući pripadnike Hrvatske vojske, HVO-a i Petog korpusa Armije BiH.

Velimirović je rekao da očekuje veću ulogu međunarodne zajednice u pogledu povratka svih nasilno oduzetih prava Srbima iz Krajine i Hrvatske, uključujući i pravo na političku autonomiju kakva je garantovana Planom Z-4.

Banjalučki advokat Slobodan Perić rekao je da se za operaciju „Oluja” može konstatovati da je izvedena nad Srbima u Krajini u svjetlu međunarodne nepravde.

Perić je rekao da su suđenja za ratne zločine u posljednjih 20 godina obilježena uglavnom na štetu cjelokupnog srpskog naroda, čiji je krajnji cilj sprečavanje povratka Srba u Hrvatsku i u Federaciju BiH.

Okruglom stolu prisustvovali su predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, poznati banjalučki advokati, ljekari, pravnici porijeklom iz Republike Srpske Krajine, te srpski pjesnik Mićo Jelić-Grnović.

Obilježavanje počinje danas u 20:30 časova, paljenjem svijeća i duhovno-umjetničkim programom kod sabornog hrama Hrista spasitelja u Banjaluci.

Istog dana će biti organizovan Okrugli sto o temi “Akcija “Oluja” u svjetlu međunarodne pravde”, u banjalučkom hotelu “Bosna”.

Parastos stradalima biće služen sutra u hramu Svete trojice u Banjaluci.

U Svodni kod Novog Grada, u nedjelju, 6. avgusta, biće otkrivena spomen-ploča stradalima.

U Janjilama kod Petrovca, u utorak 7. avgusta biće služen parastos, a za zainteresovane da prisustvuju obezbijeđen je besplatan prevoz iz Banjaluke, koji će krenuti tog dana sa stare autobuske stanice.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.